جراحی های لاغری ممکن است همیشه آنطور که انتظار داریم، موفقیت آمیز نباشند. در صورتی که یک عامل در حین یا پس از جراحی خوب پیش نرود، می تواند منجر به شکست جراحی لاغری شود. به عنوان مثال حلقه قابل تنظیم (در جراحی حلقه معده) ممکن است درست کار نکرده و باعث عدم کاهش وزن ، مشکلات و بیماری های جدی و در نهایت منجر به عدم موفقیت یا شکست جراحی لاغری شود. اگر پس از جراحی، کاهش وزنی مشاهده نکردید و یا دچار عارضه شُدید، سریعا به پزشکتان مراجعه کنید. کاهش وزن شما باید زیر نظر گرفته شود و عواملی که مانع کاهش وزنتان می شوند، ارزیابی شود.
ممکن است پس از عمل لاغری و با وجود موفقیت خود جراحی، بیمار وزن چندانی کم نکند یا حتی وزن اضافه کند. این اضافه وزن ناشی از عدم پیروی از دستورالعمل های پزشک برای تغییر رویه زندگی می باشد. برای پیشگیری از اضافه وزن، باید تغییرات دائمی در رژیم غذایی خود اعمال کنید و فعالیت های فیزیکی و ورزش را به طور منظم ادامه دهید. به طور مثال اگر مدام از غذاهای پر کالری مصرف کنید، نمی توانید کاهش وزن مناسبی داشته باشید. در مجله دکتر عبدو با ما همراه باشید.
با وجود مزایای بیشمار جراحی های لاغری، گاهی عوارض بلند مدتی با خود به همراه دارند. طبق تحقیقات انجام شده در این زمینه، جراحی لاغری باز، می تواند عوارض جانبی متعددی داشته باشد مانند درد شدید پس از جراحی، بازگشت کند تر به فعالیت های روزانه، افزایش احتمال نیاز به در آوردن تحال و بیماری های شکمی (۲۰ درصد از بیماران دچار فتق می شوند).
با اینکه جراحی لاپاراسکوپی هم ممکن است عوارضی داشته باشد اما بیماران اکثرا پس از جراحی درد کمتر، عملکرد بهتر ریوی را تجربه می کنند و جای زخم هایشان اغلب برایشان مشکل ساز نخواهد شد.
با این وجود، درمان چاقی با روش لاپاراسکوپی هم می تواند عوارضی مانند خونریزی دستگاه گوارش، مشکل در گوارش غذا، چسبندگی روده یا انسداد آن بعد از عمل را داشته باشد. تاثیرات بلند مدت دیگری مانند سندروم دامپینگ که موجب اسهال، حالت تهوع، استفراغ، تشکیل سنگ کیسه صفرا، التهاب کیسه صفرا، فتق، کاهش قند خون (هیپوگلیسمی)، سوء تغذیه (بیشتر در مواردی که بیماران مکمل های غذایی را مصرف نمی کنند و کمبود ویتامین و مواد معدنی، آهن یا کلسیم دارند)، سوراخ شدن معده، زخم، حالت تهوع و باز شدن خط بخیه در کیسه معده (با توجه به نوع جراحی) می توانند اتفاق بیافتند.
اولین قدم برای جلوگیری از شکست جراحی لاغری باید قبل از جراحی انجام شود. جراحی لاغری انواع مختلفی دارد مانند بای پس معده، حلقه قابل تنظیم معده، اسلیو معده با یا بدون سوییچ عثنی عشری که ممکن است تمامی آنها برای یک بیمار مناسب نباشند. بسیاری از بیماران در انتخاب بین اسلیو معده و بای پس معده دچار مشکل می شوند؛ به همین دلیل مشورت با یک جراح لاغری ماهر در انتخاب یکی از روش های فوق، اولین اقدام برای جلوگیری از شکست جراحی لاغری است.
با این حال، با نمود عوارض جراحی لاغری، بیمار ممکن است نیاز به جراحی دوباره داشته باشد. از آنجایی که عدم موفقیت در کاهش وزن پس از جراحی لاغری نگران کننده است، می توان از جراحی اصلاحی برای بهبود محدودیت یا عدم جذب مواد غذایی استفاده کرد. البته بسیاری معتقدند که موفقیت عمل جراحی لاغری را نمی توان تنها با کاهش وزن ارزیابی کرد بلکه در برخی موارد نتیجه جراحی لاغری پس از رژیم لاغری و ورزش مداوم نمود پیدا خواهد کرد.
طبق آمار، ۵ تا ۱۰ درصد از بیمارانی که عمل لاغری انجام داده اند ، به دلیل افزایش وزن یا عدم کاهش وزن، نیازمند جراحی اصلاحی هستند. برخی از این بیماران می توانند از روش های غیر جراحی مانند مشاوره های تغذیه، گروه های حامی، مشاوره های روانی یا درمان های اصلاح رفتاری کمک بگیرند.
با جراحی اصلاحی می توان بای پس معده را به اسلیو معده (با یا بدون سوییچ عثنی عشری) تبدیل کرد و یا به آن حلقه قابل تنظیم اضافه کرد.
در صورتی که کیسه معده گشاد شده باشد، یک حلقه می تواند محفظه دریافتی غذا را کوچک کرده و سرعت حرکت غذا را به سمت روده کوچک کند تر کند. همچنین بخش اعظم معده می تواند برداشته شود یا ابتدای آن بخیه شده و کوچک تر شود.
تقریبا ۱۰ درصد از بیماران طی دو سال پس از جراحی حلقه معده نیازمند جراحی اصلاحی می شوند. شایع ترین مشکل این نوع جراحی لاغری، لغزش یا سُر خوردن حلقه معده است. در این صورت می توان طی جراحی اصلاحی بند را تعویض کرد و یا از نوع دیگری از عمل لاغری استفاده کرد. بسیاری از بیماران در چنین شرایطی اسلیو یا بای پس معده را انتخاب می کنند.
در سال های ابتدایی جراحی لاغری، اسلیو معده مرحله ی اول سوییچ عثنی عشری انجام می گرفت که در آن بخشی از روده برداشته می شد. از آنجایی که بیماران توانستند میزان وزن قابل توجهی را با اسلیو معده کم کنند، کم کم این روش به تنهایی به نوعی عمل لاغری تبدیل شد.
با این حال اگر بیماران پس از اسلیو معده نیز نتوانند کاهش وزن دلخواه خود را داشته باشند، می توان به عنوان جراحی اصلاحی از سوییچ عثنی عشری استفاده کرد. ممکن است برخی از بیماران ترجیح دهند که اسلیو معده را به جراحی بای پس معده تغییر دهند.