سنگ های مثانه تشکیلات معدنی جامدی هستند که در مثانه ایجاد می شوند. این سنگ ها می توانند باعث ناراحتی، درد و مشکلات ادراری شوند. شناخت انواع سنگهای مثانه، عوامل مؤثر بر تشکیل آن ها، علائم، عوارض احتمالی، رویکردهای تشخیصی، گزینه های درمانی و اقدامات پیشگیرانه برای مدیریت موثر آن ها ضروری است. در این مقاله از مجله لاغری دکتر عبدو، سنگ مثانه را بررسی می کنیم، اگر به این عارضه مبتلا هستید، برای آشنایی بیشتر با آن، خواندن این مقاله را به شما توصیه می کنیم.
سنگ های مثانه بلورها یا کریستال های جامدی هستند که در اثر اختلالات سیستم ادراری و تجمع مواد معدنی ادرار، در مثانه شکل می گیرند.
👈بیش تر بخوانید: بی اختیاری ادراری
این سنگ ها با توجه به مواد تشکیل دهنده آن ، به چند نوع تقسیم می شوند که عبارتند از:
سنگهای استروویت، که به عنوان سنگهای عفونت نیز شناخته میشوند، با عفونتهای دستگاه ادراری ناشی از باکتریهای خاص مرتبط هستند.
سنگ های اسید اوریک در ادرار اسیدی تشکیل می شوند و اغلب به دلیل داشتن رژیم غذایی و شرایطی که سطح اسید اوریک را افزایش می دهند، تشکیل می شوند.
تشکیل سنگ سیستین بسیار نادر و ناشی از یک اختلال ژنتیکی است که باعث افزایش سیستین بیش از حد در ادرار می شود.
معمولا موارد زیر در ایجاد انواع سنگ های مثانه و سنگ های کلیوی نقش مهمی ایفا می کنند:
مصرف ناکافی مایعات منجر به غلیظ شدن ادرار می شود و خطر تشکیل این سنگ ها را افزایش می دهد.
مصرف یک رژیم غذایی سرشار از مواد معدنی خاص مانند کلسیم، اگزالات یا پورین ها می تواند به تشکیل سنگ کمک کند.
انسداد در دستگاه ادراری، منجر به راکد شدن ادرار و تبلور مواد معدنی و تشکیل سنگ می شود.
بزرگ شدن پروستات، مجاری ادراری را احاطه و فشار بیشتری به لوله های انتقال دهنده ادرار وارد می کند، در نتیجه عملکرد آن مختل و جریان ادرار ضعیف می شود که در تجمع املاح معدنی و شکل گیری کریستال های تاثیر دارد.
یکی دیگر از مواردی که در ایجاد این سنگ ها موثر است، مثانه عصبی است، این مشکل به دلیل اختلال در سیستم عصبی و ارسال پیام از مغز به مثانه برای تخلیه ادرار، بروز می کند. تجمع ادرار در مثانه و تخلیه دیر هنگام آن، باعث تشکیل سنگ های مثانه می شود.
ضعیف بودن دیواره های مثانه در برخی نواحی، باعث شکل گیری کیسه های در آن مناطق می شود، این وضعیت در جمع شدن ادرار در کیسه ها، تجمع املاح معدنی و تبدیل آن ها به سنگ نقش دارد.
👈بیش تر بخوانید: دلایل مبتلا شدن به پروستات
سنگ های تشکیل شده در مثانه معمولا با علائم زیر ظاهر می شوند:
این سنگ ها غالبا باعث بروز مشکلاتی مانند زیر می شوند:
👈بیش تر بخوانید: بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت ادرار
در صورت بروز علائم گفته شده در بالا، باید برای تشخیص قطعی و درمان زود هنگام به متخصص اورولوژی مراجعه کنید. متخصص با کمک روش های زیر وجود سنگ در مثانه را تشخیص می دهد:
متخصصان اورولوژی با کمک روش های زیر این سنگ ها را از بین می برند:
برای جلوگیری از تشکیل سنگ مثانه رعایت نکات زیر ضروری است:
نوشیدن مقدار کافی آب در طول روز به حفظ ادرار رقیق کمک می کند و خطر تشکیل سنگ را کاهش می دهد.
محدود کردن مصرف غذاهای سرشار از اگزالات، سدیم و پورین میتواند به جلوگیری از تشکیل انواع خاصی از سنگهای مثانه کمک کند.
اجتناب از نگه داشتن ادرار برای مدت طولانی می تواند باعث جلوگیری از تجمع و تشکیل سنگ مثانه کمک کند.
درک انواع، عوامل موثر بر تشکیل، علائم، عوارض احتمالی، رویکردهای تشخیصی، گزینه های درمانی و اقدامات پیشگیرانه مرتبط با سنگ مثانه برای مدیریت و پیشگیری موثر آن ضروری است.
تشخیص زودهنگام، مراقبت های پزشکی فوری و اصلاح شیوه زندگی می تواند به طور قابل توجهی بر نتیجه افراد مبتلا به سنگ مثانه تاثیر بگذارد.
برای تشخیص دقیق و برنامه درمانی شخصی باید با یک متخصص اورولوژی مشورت کنید. با مراقبت مناسب، افراد می توانند تاثیر سنگ های مثانه را بر سلامت ادرار و سلامت کلی خود به حداقل برسانند.
منبع: drsadeghzade.com