دیابت یکی از بیماری های ویرانگر و مزمن در سرتاسر دنیاست و زمانی بروز می کند که بدن نتواند به اندازه ی کافی یا به درستی از انسولین استفاده نماید. انسولین هورمونی است که در تنظیم قند خون (گلوکز) نقش دارد. حدود ۳/۸ درصد مردم جهان مبتلا به این بیماری اند و این رقم روز به روز در حال افزایش است. هرچه وزن شما افزایش یابد، خطر ابتلا به دیابت نوع دو هم بالا می رود. در واقع، تقریبا ۲۵ درصد کسانی که بیش از اندازه چاق هستند (شاخص توده ی بدنی (BMI) بالای ۳۵ دارند)، دچار دیابت نوع دو می شوند. دیابت نوع دو کنترل نشده منجر به مشکلات دراز مدتی مثل موارد زیر می شود:
چاقی و دیابت به قدری به هم وابسته اند که می توان واژه ی “دیاچاقی” را وارد فرهنگ لغت کرد. گذر از چاقی به دیابت، به دلیل نقص در ترشح انسولین همراه با افزایش مقاومت به انسولین اتفاق می افتد. مقاومت به انسولین شرایطی است که در آن، گیرنده های انسولینی موجود در بافت ها قادر نیستند قند خون (گلوکز) را برای سوخت و ساز به داخل سلول ببرند و در نتیجه، قند خون افزایش می یابد. بطور خلاصه، افزایش چربی باعث افزایش مقاومت به انسولین می شود.
سوالی که اغلب توسط بیماران مطرح می شود این است که آیا دیابت با جراحی درمان میشود؟ در پاسخ باید گفت که: بله! عمل اسلیو معده به صورت غیرمستقیم باعث بهبود دیابت نوع دو در افراد بیش از حد چاق می شود. یعنی، درمان قطعی دیابت با جراحی اسلیو معده اتفاق نمی افتد و داروی جدید درمان قطعی دیابت، اسلیو معده نیست. بلکه کاهش وزن و لاغری ناشی از این جراحی باعث تنظیم قند خون و بهبود دیابت در فرد می گردد. طوری که به افراد دیابتی که بی ام آی یا شاخص توده بدنی بالای ۳۰ یا ۳۵ دارند و دارو نتواسته قند خون آنها را تنظیم کند، جراحی اسلیو معده به عنوان راه حل این معضل تجویز می شود.
مطالعات و مشاهدات نشان داده اند قند خون افراد دیابتی (بیش از اندازه چاق) که جراحی اسلیو معده انجام داده اند، کنترل شده تر از قند خون بیماران دیابتی است که داروهای مخصوص دیابت را مصرف می کنند اما این عمل را انجام نداده اند.
طی جراحی اسلیو معده، ۷۵ درصد از معده حذف شده و تنها حجم کوچکی به شکل یک لوله از آن باقی می ماند. در نتیجه ی کوچک شدن معده، میزان غذای مصرفی کمتر شده و بیمار شروع به لاغر شدن می کند. کاهش وزن، تغییرات چشمگیری را در هورمون های دستگاه گوارشی ایجاد می کند. این هورمون ها باعث ترشح انسولین می شوند که در آخر، بهبود و درمان قطعی دیابت نوع دو با جراحی برای بیمار حاصل می شود.
اگر دیابت در مراحل اولیه اش باشد، بیمار با انجام جراحی از مصرف داروهای مخصوص دیابت (مانند انسولین و متفورمین) برای سال ها راحت می شود. بیمارانی که به مدت طولانی دیابت داشته اند، انجام جراحی اسلیو معده می تواند از طریق محدود کردن میزان غذای مصرفی، سطح قند خون آنها را کنترل کند. اگر هم دیابت بیش از ۱۰ سال در بدن بیمار وجود داشته و به قدری پیشرفت کرده که فرد نیاز به تزریق انسولین دارد، جراحی اسلیو معده می تواند نوع دارو را به داروهای خوراکی تخفیف دهد.
مطمئنا جراحی اسلیو معده با کاهش شدت دیابت نوع دو، کاهش داروهای مصرفی در طول روز و یا حتی برطرف کردن بیماری برای افراد بیش از اندازه چاق ارزش آن را دارد و گفتنی است که این روش سریعترین راه درمان دیابت محسوب می شود.
دقیقا نمی توان گفت که بعد از انجام عمل اسلیو معده، بدن تا چه زمانی میزان تولید انسولین را افزایش خواهد داد. اما اطمینان داریم که حداقل تا ده سال قند خون با کاهش وزن تنظیم خواهد شد و این یکی از مزایای بلند مدت جراحی اسلیو معده است.
چند نکته که باید به یاد داشته باشید:
تاثیر جراحی اسلیو معده بر بهبود دیابت نوع دو عالی است اما باید به خاطر داشته باشید که:
بیشتر بخوانید: رژیم اسلیو