شاید شما به تازگی به فکر جراحی لاغری افتاده اید و یا مدتی است که تصمیم قطعی خود را برای انجام آن گرفته اید. به هر حال انجام این عمل می تواند مزایای زیادی داشته باشد که بعد از جراحی لاغری از آنها بهره مند می شوید. با مجله دکتر عبدو همراه باشید.
بعد از جراحی لاغری تغییرات بسیاری در زندگی تان رخ می دهد که اطلاع از این تغییرات بسیار مهم است. این تغییرات شامل نحوه ی غذا خوردن، زمان غذا خوردن، ماهیت غذا و حسی که درباره خودتان پیدا می کنید می شود. جراحی لاغری موثرترین روش برای کاهش وزن است اما معجزه نمی کند.برای داشتن زندگی بهتر بعد از جراحی لاغری، باید متعهد شوید که رژیم غذایی سالم داشته باشید و فعالیت های ورزشی تان را پیوسته و منظم انجام دهید. در این صورت می توانید به سرعت وزن کم کنید و احساس بهتری به زندگی تان داشته باشید.
تا ۲ یا ۳ هفته بعد از جراحی لاغری ، رژیم شما به غذا های مایع یا انواع پوره ها محدود می شود. کمی بعد می تواند غذا های نرم را به رژیم خود بیافزایید و احتمالا پس از ۶ هفته می توانید به رژیم غذایی عادی خود برگردید. اوایل پس از چندین لقمه ی اول احساس سیری می کنید و این به آن علت است که معده ی جدیدتان پس از جراحی گنجایش زیادی ندارد.
معده ی شما حتی پس از بهبود و بزرگتر شدنش نسبت به دوره نقاهت، گنجایش بیشتر از یک پیمانه (۲۴۰ میلی لیتر) را ندارد.
در حالی که معده ی انسان به طور طبیعی ۴ پیمانه (۱ لیتر) گنجایش دارد. زمانی که غذایی سفت و جامد می خورید، باید هر لقمه ای که به دهان می گذارید به آرامی و کامل (در حدود ۲۰ تا ۳۰ مرتبه) بجویید. به طوری که غذا قبل از بلع بافتی نرم و پوره مانند داشته باشد. دریچه ی ورودی معده ی جدید بسیار کوچک است .بنابراین در صورتی که غذا را نجویده قورت دهید، این دریچه مسدود شده و باعث استفراغ یا درد در ناحیه ی استخوان جناغ می شود.
شما باید خوردن ۳ وعده ی غذایی بزرگ را به حداقل ۶ وعده ی کوچک در روز تبدیل کنید که هر وعده ی کامل غذایی باید حدود ۳۰ دقیقه زمان ببرد.
از خوردن تنقلات به عنوان میان وعده خودداری کنید. برخی غذاها در صورت درست نجویدن ممکن است برایتان ایجاد درد و ناراحتی کنند مانند: پاستا، برنج، نان، سبزیجات خام، انواع گوشت و یا هر نوع غذای خشک، چسبناک و رشته ای دیگری.
باید در روز حتما ۸ لیوان آب یا هر نوع نوشیدنی که فاقد کالری باشد، بنوشید. از نوشیدن هر نوع مایعات در هنگام غذا خوردن و از یک ساعت قبل و بعد غذا بپرهیزید. مایعات غذای موجود در معده را می شویند و شما را گرسنه تر می کنند. نوشیدنی ها نیز مانند غذا ها باید جرعه جرعه نوشیده شوند و از سرکشیدن آنها خودداری کنید. از خوردن غذاهایی که فقط حجم دارند ولی تو خالی هستند مانند چیپس بپرهیزید زیرا آنها داخل معده را از هوا پر می کنند.
بیشتر بخوانید : ۱۰ خوراکی ممنوع پس از جراحی لاغری
ورزش برای موفقیت در کاهش وزن و توانایی پایین نگه داشتن آن به شدت توصیه می شود. فعالیت ورزشی ثابتی را در برنامه روزانه ی خود بگنجانید و سعی کنید آن را به طور ثابت ادامه دهید. ورزش به شما کمک می کند تا:
پیاده روی فعالیتی بسیار مفید است که می توانید آن را بلافاصله بعد از جراحی لاغری آغاز کنید. از روزی ۱۰ دقیقه با سرعتی نسبتا تند آغاز کنید و هر چند روز یکبار یک دقیقه به آن بیافزایید. این روند را تا رسیدن به حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته (حدودا روزی ۳۰ دقیقه و ۵ روز در هفته) ادامه دهید. در نظر داشته باشید که فعالیت های ورزشی باید با بالا رفتن ضربان قلب همراه باشند پس قدم زدن ورزش محسوب نمی شود.
همچنین می توانید برای عضله سازی و سفت شدن بدن و جلوگیری از افتادن پوست، ورزش های قدرتی انجام دهید. لطفا بعد از گذشت ۶ هفته، ورزش های قدرتی را شروع کنید زیرا بهبود زخم های عملتان در اولویت قرار دارد.
گام های مهم برای داشتن برنامه ی ورزشی
بیشتر افرادی که جراحی لاغری انجام می دهند، دچار هیچ مشکل جدی بعد از عمل نمی شوند. تنها ۱۰ درصد ممکن است دچار مشکلات جزئی و ۵ درصد نیز دچار مشکلات جدی شوند. در صورتی که مشکل نگران کننده ای برایتان پیش آمد سریعا با پزشک خود تماس بگیرید. برخی از عوارض شایع عبارت است از:
پس از جراحی بسیار شایع است و پزشکتان درباره نحوه ی کنترل آن به شما اطلاع خواهد داد. از خوردن فیبر( مانند اسفرزه) خودداری کنید زیرا باعث مسدود شدن سیستم گوارشی می شود.
افرادی که جراحی لاغری انجام داده اند ممکن است بعد از خوردن غذا های پر شکر به سندروم دامپینگ مبتلا می شوند. بیشتر اوقات نوشابه ها و انواع آبمیوه ها باعث این سندروم می شوند. غذا های پر شکر به سرعت معده را پر کرده و باعث حالت تهوع، استفراغ و ضعف می شوند.
این سنگ ها در افرادی که به سرعت وزن زیادی کم می کنند به وجود می آید. حدود ۵۰ درصد افرادی که عمل بای پس معده انجام داده اند، دچار سنگ کیسه صفرا می شوند که در اکثر اوقات این سنگ ها بی خطر هستند. در برخی مواقع این سنگ ها می توانند باعث حالت تهوع، استفراغ و درد در ناحیه شکم شوند. حدود ۱۵ تا ۲۵ درصد افرادی که پس از جراحی لاغری دچار سنگ کیسه صفرا شده اند، برای درمان باید تحت عمل جراحی قرار گرفته و کیسه صفرای خود را دربیاورند.
تا ۳ هفته بعد از جراحی لاغری امکان عفونت زخم ها وجود دارد. قرمزی، داغی، درد و ترشح مایعات غلیظ (چرک) از علائم عفونت زخم می باشد. برای درمان عفونت زخم باید آنتی بیوتیک مصرف شود و در مراحل پیشرفته تر نیازمند جراحی است.
بیشتر بخوانید: عوارض عمل جراحی لاغری اسلیو معده
قرمز یا سیاه بودن ادرار می تواند مشکلی بسیار جدی باشد. در صورت بروز این مشکل سریعا به پزشک خود اطلاع داده و یا به اورژانس مراجعه کنید.
لختگی خون در افرادی که جراحی لاغری انجام داده اند به ندرت رخ می دهد. تعداد این افراد کمتر از ۱ درصد می باشد. معمولا می توان از لخته شدن خون جلوگیری کرد. این لخته ها می توانند کشنده باشند اما اکثرا می توان با انجام فعالیت های مکرر و دارو های رقیق کننده ی خون از لخته شدن خون جلوگیری کرد.
با روش ها و پیوست های نوین جراحی احتمال به وجود آمدن این مشکل بسیار کم و نادر است اما در صورت وقوع بسیار خطرناک هستند. این نشت ها تا ۵ روز بعد جراحی لاغری و در نتیجه ی جوش خوردن ضعیف و عدم بهبود کامل معده ی جدید (در جراحی بای پس معده) رخ می دهند که در صورتی که اسید معده یا غذا های هضم شده به بیرون تراوش کنند می تواند خطرات جدی در پی داشته باشد.از علائم شایع آن می توان به درد در ناحیه شکم و احساس بیماری اشاره کرد که باید سریعا با پزشکتان تماس گرفت. همچنین ممکن است پس از لاغری پوست شما شُل و آویزان شود که در آن صورت به جراحی نیاز دارید.
منبع: سایت دکتر سعید شمس– متخصص جراح لاغری