وجود توده در کلیه می تواند باعث ایجاد نگرانی در افراد شود و پرسش هایی در مورد علت زمینه ای، روش های تشخیص، گزینه های درمانی و … ذهن آن ها را درگیر می کند. اگر شما جزء این دسته از افراد هستید با ما همراه باشید تا به جواب این سوالات برسید. در این مقاله از مجله دکتر عبدو، مفهوم توده کلیه، علل احتمالی آن، روش های تشخیصی مورد استفاده برای شناسایی آن، گزینه های درمانی موجود را بررسی خواهیم کرد.
توده کلیوی به رشد سلول ها یا تومور غیرطبیعی در کلیه اشاره دارد. این توده ها می توانند خوش خیم (غیر سرطانی) یا بدخیم (سرطانی) باشند. توده های کلیوی می توانند از نظر اندازه، شکل و مکان در داخل کلیه متفاوت باشند.
👈بیش تر بخوانید: سرطان مثانه چیست؟
عوامل متعددی در ایجاد توده های کلیوی نقش دارند، برخی از علت های رایج عبارتند از:
👈بیش تر بخوانید: جراحی باز سنگ کلیه چگونه انجام می شود؟
تشخیص توده های کلیوی اغلب با بررسی تاریخچه پزشکی، معاینه فیزیکی و تست های تشخیصی مختلف امکان پذیر است. این آزمایشات تشخیصی شامل موارد زیر هستند:
تکنیک هایی مانند سونوگرافی، اسکن توموگرافی کامپیوتری CT یا تصویربرداری تشدید مغناطیسیMRI می توانند تصاویر دقیقی از کلیه ها ارائه کنند و به متخصصان اورولوژی اجازه می دهند تا وجود توده های کلیوی، اندازه و محل آن ها را شناسایی کنند.
در برخی موارد، بیوپسی و نمونه گیری از انواع تورم های کلیوی برای تجزیه و تحلیل بیشتر انجام می شود. این نمونه به تعیین خوش خیم یا سرطانی بودن توده کمک می کند.
آزمایش خون می تواند عملکرد کلیه را ارزیابی کند و هر گونه ناهنجاری مرتبط با توده های کلیوی را تشخیص دهد. آزمایش ادرار همچنین می تواند اطلاعات ارزشمندی در مورد وجود خون، عفونت یا سایر ناهنجاری ها ارائه دهد.
در موارد خاصی که فرد مشکوک به یک بیماری ژنتیکی خاص است، ممکن است آزمایش ژنتیک برای شناسایی هر گونه جهش ژنتیکی زمینه ای توصیه شود.
روش درمان توده کلیه به عواملی مانند اندازه، محل و ویژگی های توده و همچنین سلامت کلی فرد بستگی دارد. متخصص اورولوژی بعد از تشخیص قطعی توده از یکی از روش های زیر برای درمان آن استفاده می کند:
در برخی موارد، توده های کوچک کلیه که به عنوان خوش خیم و با رشد آهسته تشخیص داده می شوند، ممکن است از طریق آزمایش های تصویربرداری منظم بدون مداخله فوری به دقت تحت نظر قرار گیرند.
در برخی موارد، برداشتن توده کلیه با جراحی نفرکتومی جزئی یا نفرکتومی توصیه می شود؛ اگر توده سرطانی باشد یا علائم قابل توجهی ایجاد کند، انجام این جراحی الزامی است.
برخی از تومورهای کلیه ممکن است با روش های کم تهاجمی مانند فرسایش با فرکانس رادیویی یا کرایو ابلیشن درمان شوند. این روش ها شامل از بین بردن سلول های غیر طبیعی با استفاده از گرما یا سرمای شدید است.
برای افراد مبتلا به سرطان کلیه پیشرفته یا متاستاتیک، ممکن است داروهای درمان هدفمند تجویز شود. هدف این داروها هدف قرار دادن خاص سلول های سرطانی و مهار رشد آن هاست.
در برخی موارد، پرتودرمانی ممکن است برای درمان توده های کلیوی که با جراحی قابل برداشتن نباشند یا به نواحی دیگر سرایت کرده باشند، استفاده می شود.
👈بیش تر بخوانید: آیا می دانید اندازه سنگ کلیه چقدر است؟
توده کلیه به رشد یا تومور غیرطبیعی در کلیه اشاره دارد که می تواند خوش خیم یا بدخیم باشد. علت شایع توده های کلیه شامل کارسینوم سلول کلیه، آنژیومیولیپوم، کیست، عفونت یا آبسه است.
تشخیص توده های کلیوی معمولاً با بررسی تاریخچه پزشکی، معاینه فیزیکی، آزمایشات تصویربرداری و گاهی اوقات بیوپسی، توسط متخصص اورولوژی انجام می شود. گزینه های درمانی بسته به ویژگی های توده متفاوت است و می تواند شامل نظارت فعال، برداشتن جراحی، روش های کم تهاجمی، درمان هدفمند یا پرتودرمانی باشد.
همه توده های کلیوی سرطانی نیستند. برخی ممکن است خوش خیم باشند، مانند کیست یا آنژیومیولیپوم و برخی دیگر بدخیم یا سرطانی هستند.
توده های کلیوی زمانی که کوچک باشند، علائمی خاصی ندارند اما توده های بزرگ تر یا آن هایی که بر عملکرد کلیه تاثیر می گذارند، می توانند منجر به علائمی مانند درد، خون در ادرار یا تغییر در الگوی ادرار شوند.
عوامل تاثیر گذار در افزایش بروز توده های کلیوی شامل سیگار کشیدن، چاقی، فشار خون بالا، شرایط ژنتیکی خاص و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی یا داروها هستند.
ممکن است، نتوان از بروز همه توده های کلیه جلوگیری کرد، اما حفظ یک سبک زندگی سالم، اجتناب از مصرف دخانیات، مدیریت فشار خون، و معاینات منظم پزشکی می تواند به تشخیص و مدیریت هر توده در مراحل اولیه کمک کند.
در برخی موارد، توده کلیه می تواند منجر به عوارضی مانند اختلال در عملکرد کلیه، عفونت یا گسترش سرطان به سایر قسمت های بدن شود. درمان و نظارت مناسب می تواند به حداقل رساندن این خطرات کمک کند.
منبع: سایت دکتر صادق زاده