غده پروستات، اندام کوچکی که در زیر مثانه در مردان قرار دارد، نقش حیاتی در سلامت باروری ایفا می کند. هیپرپلازی خوش خیم پروستات و سرطان پروستات بد خیم، دو اختلال رایج پروستات هستند. پزشکان با بررسی علائم و با کمک روش های تشخیصی، این دو بیماری را تشخیص می دهند. برای آشنایی بیشتر با علائم پروستات خوش خیم و بد خیم با ماه در این مقاله از مجله سلامتی دکتر عبدو همراه باشید.
معمولا هر کدام از بیماری های پروستات خوش خیم و بد خیم، دارای علامت خاصی هستند که در ادامه به آن ها می پردازیم:
هیپرپلازی خوش خیم پروستات که به آن بزرگی پروستات نیز می گویند، یک بیماری غیر سرطانی است که ممکن در مردان ایجاد شود. همانطور که غده پروستات بزرگ می شود، می تواند بر مجرای ادرار فشار وارد کند و منجر به بروز انواع علائم ادراری شود. در اینجا برخی از علائم رایج مرتبط با این مشکل اشاره می کنیم:
یکی از علائم اولیه پروستات خوش خیم، افزایش نیاز به دفع ادرار است. مردان مبتلا بزرگی پروستات ممکن است در طول روز و شب نیاز مکرر به دفع ادرار داشته باشند. البته برای تشخیص قطعی باید به پزشک مراجعه کرد، چون تکرر جزء از علائم پروستات خوش خیم و بد خیم، پروستاتیت و سایر بیماری های پروستات نیز به شمار می رود.
بزرگی و التهاب پروستات خوش خیم، باعث می شود که فرد نیاز شدیدی به دفع فوری ادرار داشته باشد، این علامت می تواند ناراحت کننده باشد و به طور قابل توجهی بر فعالیت های روزانه فرد تاثیر بگذارد.
یکی دیگر از علائم پروستات خوش خیم، ضعیف شدن جریان ادرار است. مردانی که پروستات بزرگ شده دارند، اغلب با کاهش نیروی جریان ادرار مواجه میشوند که تخلیه کامل مثانه را سختتر میکند.
بزرگی پروستات می تواند شروع دفع ادرار را چالش برانگیز کند. مردان ممکن است دچار مشکل در شروع جریان ادرار شوند که منجر به در و ناراحتی می شود.
افراد مبتلا به پروستات خوش خیم ممکن است بعد از دفع ادرار، احساس کنند که مثانه آنها کاملا خالی نشده است. این احساس تخلیه ناقص می تواند در ایجاد نیاز مداوم برای ادرار کردن نقش داشته باشد.
نشت ادرار از علائم پروستات خوش خیم و بد خیم، پروستاتیت و عفونت دستگاه ادراری است. در پروستات خوش خیم این اتفاق زمانی می افتد که فرد پس از تخلیه ادرار به دلیل بزرگ بودن پروستات همچنان نیاز به دفع ادرار دارد و به دنبال آن دچار نشتی می شود. این علامت می تواند برای فرد آزاردهنده باشد و ممکن است نیاز به استفاده از پد برای راحتی داشته باشد.
در موارد شدید، بزرگی پروستات می تواند منجر به احتباس ادرار شود و مثانه قادر به تخلیه کامل نیست. این وضعیت نیاز به مراقبت فوری پزشکی برای جلوگیری از عوارض دارد.
برای تشخیص دقیق بیماری های پروستات نیاز به روش های تشخیصی ضروری است چون علائم عفونت های ادراری با علائم پروستات خوش خیم و بد و سایر مشکلات پروستات تقریبا مشابه هستند.
از طرفی توجه به این نکته مهم است که شدت علائم در افراد مبتلا پروستات خوش خیم می تواند، متفاوت باشد. برخی از مردان ممکن است علائم خفیفی را تجربه کنند که تاثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی آنها نداشته باشد، در حالی که برخی دیگر ممکن است با مشکلات ادراری بارزتر و آزاردهنده مواجه شوند.
👈بیش تر بخوانید: آیا با مراقبت های بعد از جراحی پروستات آشنایی دارید؟
بیماری بدخیم پروستات همان سرطان است که می تواند در سلول های غده پروستات ایجاد شود. تشخیص زودهنگام سرطان پروستات برای درمان موفق و بهبود نتایج بسیار مهم است. سرطان پروستات ممکن است در ابتدا علائم خاصی نداشته باشد و در برخی موارد ممکن است در ابتدا علائم پروستات خوش خیم و بد خیم شبیه به هم باشند اما با پیشرفت سرطان علائم دیگری بروز خواهند کرد که در ادامه به آن ها می پردازیم:
وجود خون در ادرار یا مایع منی
یکی از علائم هشدار دهنده سرطان پروستات وجود خون در ادرار یا مایع منی است. اگر فردی متوجه خون در ادرار یا مایع منی خود شود، باید برای ارزیابی بیشتر با یک متخصص اورولوژی مشورت کند.
سرطان پروستات گاهی اوقات می تواند منجر به اختلال نعوظ، ناتوانی در دستیابی یا حفظ نعوظ شود. البته این مشکل می تواند به دلایل دیگری نیز ایجاد شود، اما نباید آن را نادیده گرفت، به خصوص اگر با سایر علائم مرتبط با پروستات همراه باشد.
تغییرات ادراری از شایع ترین علائم پروستات خوش خیم و بد خیم هستند؛ سرطان پروستات نیز می تواند مانند بزرگی خوش خیم ستات باعث تغییر در الگوی دفع ادرار شود. در سرطان افزایش تکرر ادرار را به خصوص در شب، إحساس نیازی فوری به دفع ادرار یا مشکل در شروع ادرار وجود دارد.
سرطان پیشرفته پروستات ممکن است باعث درد یا ناراحتی در ناحیه لگن، کمر، باسن یا ران شود. در صورت تجربه درد مداوم در این نواحی، توصیه می شود برای ارزیابی مناسب به یک متخصص اورولوژی با تجربه مراجعه کرد.
ممکن است در مراحل بعدی سرطان پروستات، کاهش وزن و خستگی بدون دلیل رخ دهد. این علائم می تواند نشان دهنده گسترش سرطان به سایر قسمت های بدن باشد.
لازم به یادآوری است که وجود این علائم لزوماً به معنای وجود سرطان پروستات نیست. ممکن است علائم پروستات خوش خیم و بد خیم، سایر بیماری های پروستات، عفونتهای دستگاه ادراری یا مسائل غیرسرطانی تا حدودی شبیه به هم باشند؛ برای تشخیص، مراجعه به متخصص و انجام تست های تشخیصی ضروری است.
👈بیش تر بخوانید: به طور کامل با دلایل مبتلا شدن به پروستات آشنا شوید.
هیپرپلازی خوش خیم پروستات و سرطان پروستات دو بیماری مهم پروستات هستند که می توانند بر سلامت مردان تاثیر بگذارند.
بزرگی خوش خیم پروستات در درجه اول منجر به علائم ادراری مانند افزایش دفعات ادرار، نیاز به دفع فوری، جریان ضعیف ادرار، مشکل در شروع ادرار، تخلیه ناقص، قطره چکان و احتباس ادرار می شود.
سرطان پروستات ممکن است با تغییرات ادرار، خون در ادرار یا مایع منی، اختلال نعوظ، درد یا ناراحتی و کاهش وزن و خستگی همراه باشد.
در صورت داشتن علائم گفته شده و تداوم یا بدتر شدن آنها به پزشک مراجعه کنید. تشخیص زودهنگام و مداخله به موقع می تواند به طور قابل توجهی نتایج درمان را برای شرایط خوش خیم و بدخیم پروستات بهبود بخشد.