بی اختیاری ادرار می تواند یک وضعیت ناراحت کننده برای کودکان باشد که بر روی زندگی روزمره و عزت نفس آنها تأثیر می گذارد. اگر کودک شما هم دچار این مشکل است به شما توصیه می کنیم برای درک علت، علائم و گزینه های درمانی بی اختیاری ادرار در کودکان تا آخر این مقاله از مجله دکتر عبدو همراه ما باشید.
بی اختیاری ادرار در دوران کودکی به نشت غیر ارادی ادرار گفته می شود که معمولاً به صورت شب ادراری یا خیس شدن در طول روز نیز یا هر دو بروز می کند.
این مشکل در کودکان بسیار شایع است و اکثر کودکان بین سن ۳ تا ۵ سالگی به طور کامل به کنترل مثانه دست می یابند، اما ممکن است برخی از کودکان بعد از این سن همچنان بی اختیاری ادرار را تجربه کنند.
بی اختیاری ادرار در کودک می تواند علل زمینه ای مختلفی داشته باشد که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:
👈بیش تر بخوانید: آیا با روش های جلوگیری از سنگ کلیه آشنایی دارید؟
علائم بی اختیاری ادرار در دوران کودکی بسته به علت زمینه ای آن متفاوت است و عموما با علائم زیر همراه بروز می کند:
خوشبختانه، بی اختیاری ادرار در کودکان را می توان به طور موثر درمان و کنترل کرد که در ادامه به روش درمان آن می پردازیم:
تکنیک های رفتاری، مانند تمرین مثانه و دفع ادرار برنامه ریزی شده در ساعت های مشخص، می تواند به کودکان کمک کند تا کنترل بهتری بر مثانه خود داشته باشند. با تنظیم منظم ساعت برای رفتن به دستشویی و افزایش تدریجی زمان بین تعداد دفعات توالت رفتن می توان به کودک آموزش داد که در هنگام احساس نیاز به دفع ادرار، به توالت برود.
تشویق کودکان به نوشیدن مایعات زیاد در طول روز و محدود کردن مصرف مایعات قبل از خواب می تواند به جلوگیری از افزایش بیش از حد حجم ادرار و کاهش خطر شب ادراری کمک کند.
آلارم های شب ادراری دستگاه هایی هستند که با تشخیص رطوبت و خیس شدن، با صدا یا لرزش کودک را از خواب بیدار می کند. این روش به بیدار شدن کودکان در اولین نشانه خیسی کمک کنند و به آن ها اجازه می دهند که بیدار شدن و رفتن به دستشویی را در طول شب یاد بگیرند.
در برخی موارد، متخصص ارولوژی ممکن است داروهایی را برای کمک به مدیریت بی اختیاری ادرار در کودک تجویز کند، این داروها در شل شدن عضلات مثانه یا کاهش تولید ادرار تاثیر دارد و بیشتر برای زمان های که کودک در بیرون از خانه یا در مهمانی است، استفاده می شوند.
تمرینات کف لگن که به عنوان تمرینات کگل در درمان و کنترل بی اختیاری ادرار در کودکان موثر هستند و باعث تقویت عضلاتی مثانه برای کنترل ادرار می شوند. این روش کمی برای کودک سخت است و احتمالا والدین نتوانند کودک برای انجام این تمرینات قانع کنند.
اگر عوامل روانشناختی مانند ترس، استرس یا یک حادثه تلخ، علت به بی اختیاری ادرار کودک باشد، می توان از روان درمانی یا مشاوره برای حل مشکلات عاطفی و کاهش استرس استفاده کرد.
👈بیش تر بخوانید: آیا با دلایل مبتلا شدن به پروستات آشنایی دارید؟
بی اختیاری ادرار در کودک یک بیماری شایع است که می تواند به طور قابل توجهی بر زندگی روزمره کودک تاثیر بگذارد و با شناخت علت، علائم آن و بررسی گزینه های درمانی موجود، می توان به راحتی این مشکل را کنترل و درمان کرد.
از طریق ترکیبی از تکنیک های رفتاری، کنترل مصرف مایعات در کودک در طول شب و روز، استفاده از دستگاه های هشدار دهنده، مصرف داروها در صورت لزوم، انجام تمرینات کف لگن، روان درمانی، کودکان می توانند کنترل عملکرد مثانه خود را دوباره به دست بیاورند، عزت نفس خود را بهبود بخشند و زندگی لذت بخشی داشته باشند.
بله، بی اختیاری ادرار در دوران کودکان یک بیماری شایع است. تخمین زده می شود که حدود 15 تا 20 درصد از کودکان 5 ساله و بالاتر را تحت تاثیر قرار دهد.
اکثر کودکان تا سن پنج سالگی به کنترل مثانه دست می یابند، البته باید به این نکته نیر توجه کرد که کنترل مثانه و رشد آند هر کودکی متفاوت است، و برخی ممکن است کمی بیشتر طول بکشد تا این مهارت را به خوبی کسب کنند.
بله، استرس عاطفی و عوامل روانی، حادثه تلخ می تواند در بی اختیاری ادرار در برخی از کودکان نقش داشته باشد.