با افزایش سن در مردان مشکلات مربوط به غده پروستات شروع می شود، پروستات غده ای به اندازه یک گردو است که در قسمت جلوی شکم، بین آلت تناسلی و مثانه قرار دارد و در باروری مردان نیز نقش دارد. برخی از افراد، بیماری های مربوط به پروستات را نیز، پروستات می نامند و وقتی فردی دچار بیماری های مربوط به پروستات می شود، می گویند فرد پروستات دارد. عملکرد غده پروستات به دلایل مختلفی مختل می شود و باعث بروز مشکلات در سیستم ادراری و باروری مردان می شود، برای آشنایی با دلایل مبتلا شدن به پروستات تا آخر این مقاله از مجله دکتر عبدو با ما همراه باشید.
پروستات غده ای کوچک در زیر مثانه مردان است که مایع منی را تولید می کند. پروستات در سنین بلوغ شروع به رشد می کند و تا سن ۵۰ سالگی به اندازه یک گردو می رسد. پس از ۵۰ سالگی، پروستات ممکن است به تدریج بزرگ شود و باعث مشکلاتی مانند اختلال در ادرار و درد شود. بزرگی خوش خیم پروستات (BPH) شایع ترین بیماری پروستات است و حدود نیمی از مردان بالای ۵۰ سال به آن مبتلا می شوند. سرطان پروستات نیز یکی از شایع ترین سرطان ها در مردان است و حدود ۱۴ درصد از مردان در طول زندگی خود به آن مبتلا می شوند.
👈بیش تر بخوانید: مراقبت های بعد از جراحی پروستات
بیماری های پروستات، مجموعه ای از مشکلاتی هستند که غده پروستات را درگیر می کنند. این غده در زیر مثانه و جلوی روده بزرگ قرار دارد و در تولید مایع منی نقش دارد.
به طور کلی، بیماری های پروستات در مردان بالای 50 سال شایع تر است. با این حال، مردان در هر سنی می توانند به این بیماری ها مبتلا شوند.
سه نوع اصلی بیماری پروستات عبارتند از:
معمولا بروز مشکلات در پروستات با علائم زیر همراه است:
اگر هر یک از این علائم پروستات را دارید، مهم است که به پزشک مراجعه کنید تا علت آن مشخص شود. BPH قابل درمان است و درمان زود هنگام می تواند به جلوگیری از عوارض جدی تر کمک کند.
👈بیش تر بخوانید: برای درمان پروستات چی بخوریم؟
دلایل مبتلا شدن به پروستات با توجه به نوع مشکل در افراد مختلف، متفاوت است. در ادامه به نوع بیماری و دلیل به وجود آمدن آن می پردازیم:
از دلایل مبتلا شدن به پروستات و بزرگ شدن آن، رشد بیش از سلول های پروستات است. سلول های اضافی سبب تورم و بزرگ شدن پروستات می شوند. با افزایش سن تغییرات هورمونی رخ می دهد، این تغییرات باعث رشد بیش از حد سلول های پروستات می شود.
زمانی که پروستات متورم و حساس به لمس شود، می گویند فرد دچار التهاب پروستات یا پروستاتیت شده است. وجود عفونت در مجاری ادرای و راه یافتن آن به غده پروستات از دلایل مبتلا شدن به پروستات و التهاب پروستات است.
عفونت می تواند به دلیل رابطه جنسی، مقاربت های ناامن و عدم رعایت بهداشت شخصی در مردان ایجاد شود.
یکی از شایع ترین بیماری ها در مردان، سرطان پروستات است که در ابتدا فقط محدود به غده پروستات است و آرام آرام رشد می کند و به سایر اندام ها می رسد. رشد بیش از سلول های پروستات، قرار گرفتن در معرض مواد سرطان زا یا جهش در DNA می تواند باعث رشد غیر طبیعی و غیر قابل کنترل سلول های پروستات و سلول های سرطان زا شود.
👈بیش تر بخوانید: جراحی پروستات
معمولا عوامل مختلفی در بروز انواع بیماری های پروستات نقش دارند و خطر ابتلا به مشکلات جدی در پروستات با وجود این عوامل بیشتر است. در زیر به این دلایل و عوامل موثر، می پردازیم:
داشتن سابقه خانوادگی در انواع بیماری های پروستات، می تواند در بروز پروستات و مشکلاتی مانند تورم، بزرگ شدن و ایجاد سرطان موثر باشد. مردی که یکی از اعضای خانواده اش دارای مشکلات پروستات بوده، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارد؛ چون ممکن است ژن های آسیب دیده را به ارث برده باشد.
همانطور که در بالا گفتیم افزایش سن، سبب تغییرات هورمونی در بدن مردان می شود، کاهش ترشح هورمون مردانه و افزایش ترشح هورمون زنانه از جمله این تغییرات است که سبب، رشد بیش از حد سلول های پروستات می شود؛ معمولا بیماری های پروستات در مردان بالایی ۵۰ سال بیشتر است.
در بین نژاد های مختلف، مردان سیاه پوست بیشتر از سایر مردان در معرض ابتلا به بیماری های پروستات قرار دارد.
داشتن رژیم غذایی که در آن مصرف گوشت قرمز، لبنیات پر چرب، چربی ها و نوشیدنی های الکلی زیاد باشد، می تواند باعث بروز مشکلات مربوط به پروستات شود.
افزایش وزن و چاقی، سلامت فرد را به خطر می اندازد و سبب بروز مشکلاتی مانند پروستات، دیابت و … می شود.
👈بیش تر بخوانید: آیا می دانید واریکوسل چیست؟
تشخیص بیماری پروستات توسط پزشک معمولاً با انجام یک معاینه فیزیکی رکتال (DRE) آغاز می شود. در این معاینه، پزشک انگشت دستکش دار خود را از طریق راست روده وارد پروستات می کند تا اندازه و بافت آن را بررسی کند. اگر پزشک در معاینه DRE متوجه وجود توده یا ناهنجاری در پروستات شود، ممکن است آزمایش های بیشتری را برای تأیید تشخیص خود تجویز کند.
برخی از آزمایش های تشخیصی دیگر بیماری پروستات عبارتند از:
با شناسایی دلایل مبتلا شدن به پروستات، می توان به راحتی نوع مشکل و درمان آن را تشخیص داد، متخصص اورولوژی با روش های زیر بیماری های پروستات را درمان می کند:
برخی از دلایل مبتلا شدن به پروستات و عوامل موثر بر بروز آن، بیرونی و قابل کنترل هستند و می توان با کنترل آن ها از پروستات جلوگیری کرد.
با توجه به عوامل و دلایل گفته شده، رعایت نکات زیر می تواند از بیماری پروستات پیشگیری کند:
👈بیش تر بخوانید: هزینه عمل واریکوسل چقدر است؟
بیماری های متخلف پروستات و رشد بیش از حد سلول های پروستات در اثر افزایش سن، چاقی، تغییرات هورمونی یا جهش ژنتیکی و ورود عفونت به پروستات ایجاد می شوند.