افرادی که سابقه قبلی در سنگ کلیه دارند یا در معرض خطر ابتلا به سنگ کلیه هستند، می توانند به راحتی از بروز آن پیشگیری کنند. برای جلوگیری از سنگ کلیه روش های پزشکی و خانگی زیادی وجود دارد که در این مقاله سعی داریم به آن ها بپردازیم، برای آشنایی با این روش ها با ما تا آخر این مقاله از مجله سلامتی دکتر عبدو همراه باشید.
به کریستال ها و بلور های موجود در کلیه، سنگ کلیه می گویند که در اثر افزایش غلظت املاح و مواد معدنی در ادرار و تجمع و رسوب آن ها در کلیه به وجود می آیند.
معمولا کسانی که شرایط زیر را دارند در معرض ابتلا به سنگ های کلیوی هستند:
👈بیش تر بخوانید: آیا بهترین قرص برای دفع سنگ کلیه را می شناسید؟
برای پیشگیری از تشکیل سنگ کلیه می توان روش های زیر را به کار برد:
با مصرف آب، حجم ادرار افزایش و غلظت املاح و نمک ها در آن کاهش می یابد. در این شرایط احتمال اینکه املاح معدنی و نمک ها در کلیه رسوب کنند، کم می شود و رنگ ادرار طبیعی و زرد است اما در صورت کم آبی در بدن، ادرار تیره و کدر خواهد شد.
فرد باید روزانه حداقل ۸ لیوان آب مصرف کند تا از کم آبی در بدن جلوگیری شود، این حالت باعث افزایش حجم ادرار و دفع زیاد آن خواهد شد.
یکی از عوامل تاثیر گذار در ایجاد سنگ کلیه چاقی و اضافه وزن است، می توان با ورزش منظم، رعایت رژیم غذایی لاغری، وزن خود را کم و از بروز سنگ کلیه پیشگیری کرد.
اسید سیتریک مانع از رسوب مواد معدنی و نمک ها در کلیه می شود و کلیه ها را پاکسازی می کند، به همین دلیل مصرف نوشیدنی های حاوی اسید سیتریک مانند آب لیمو، آب پرتقال، آب خربزه یا انبه برای پیشگیری از سنگ کلیه موثر هستند.
مصرف غذاهای پر نمک در بروز سنگ های کلسیمی نقش دارد، از طرفی مصرف غذاهای شور سبب کمبود آب در بدن می شود، بنابراین برای پیشگیری از سنگ کلیه باید به سراغ یک الگو غذایی کم نمک رفت و از مصرف غذاهای مانند فست فودها، غذاهای بسته بندی شده، سوپ های کنسرو شده، تنقلات خودداری کرد.
👈بیش تر بخوانید: آیا می دانید علائم سنگ کلیه چگونه بروز می کنند؟
برای جلوگیری از سنگ کلیه باید مصرف نوشیدنی های شیرین و کافئین دار مانند قهوه را کاهش داد، چون سبب کم آبی در بدن و افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه می شوند.
کاهش مواد غذایی حاوی اگزالات از بروز سنگ های اگزالات کلسیم جلوگیری می کند، به کسانی که در معرض خطر ابتلا به سنگ کلیه هستند، توصیه می شود مواد غذایی مانند اسفناج، ریواس، کرفس، غلات کامل، برخی از مغزها مانند بادام زمینی، سیب زمینی، شکلات و … که حاوی اگزالات هستند را کمتر مصرف کنند.
مواد غذایی اسیدی باعث اسیدی شدن ادرار می شود و کلیه را در معرض خطر ابتلا به سنگ کلیه قرار می دهد؛ چون مواد اسیدی در ادرار مانع دفع سیترات می شوند.
سیترات در دفع رسوبات و پاکسازی کلیه نقش مهمی دارد، اما مواد اسیدی، کلیه را به جذب سیترات ترغیب می کنند و مانع از دفع آن می شوند. در این حالت شرایط برای رسوب و تجمع املاح فراهم می شود.
بنابراین باید مصرف مواد غذایی اسیدی، گوشت گاو، طیور، ماهی، تخم مرغ و بیشتر پنیر که باعث اسیدی شدن ادرار می شوند را با کاهش داد تا از بروز احتمالی سنگ کلیه پیشگیری شود.
داروهای گیاهی و دمنوش های مانند رازیانه، عرق خارخاسک، عرق کاسنی، گزنه برای پاکسازی کلیه از رسوبات و دفع سموم در کلیه بسیار موثر هستند، می توان این داروهای را برای جلوگیری از سنگ کلیه مصرف کرد.
افرادی که سابقه سنگ کلیه دارند و دارای کلیه سنگ ساز هستند می توانند از داروهای تروپین، رودیورتیک برای پاکسازی کلیه و جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه استفاده کنند.
با داشتن فعالیت های ورزشی و تحرک می توان از بروز سنگ کلیه پیشگیری کرد، فعالیت ورزشی سوخت و ساز بدن را افزایش می دهد و در کنار مصرف آب می تواند برای دفع املاح معدنی و رسوبات موثر باشد.
مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم در کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه، پوکی استخوان تاثیر دارند، لبنیات کم چرب، حاوی مقداری زیادی کلسیم هستند. مکمل های کلسیمی اگر به همراه غذا مصرف نشوند، باعث افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه می شوند.
👈بیش تر بخوانید: اندازه سنگ کلیه چه تاثیری بر نوع درمان آن دارد؟
ورزش، کاهش وزن، مصرف آب فراوان، غذای کم نمک، نوشیدنی های حاوی اسید سیتریک، مواد غذایی حاوی کلسیم، دارو و یا محدودیت در مصرف غذاهای اسیدی، پروتئین حیوانی، برخی از نوشیدنی های مانند نوشیدنی های شیرین، مواد غذایی حاوی اگزالات می توانند در جلوگیری از سنگ کلیه موثر باشند.
البته به افرادی که سابقه سنگ کلیه دارند، توصیه می کنیم علاوه بر رعایت موارد بالا همواره باید زیر نظر متخصص اورولوژی باشند و به خوبی توصیه او را رعایت کنند.