عمل اسلیو و بارداری یکی از داغ ترین مسائل امروزه شده است. در دنیای امروز، چاقی در سرتاسر جهان و ایران مشکلی ناراحت کننده محسوب می شود. از علل عمده آن می توان به پرخوری عصبی، سبک نادرست غذا خوردن، عدم فعالیت، وراثت، کم کاری تیروئید، سن، بارداری و کمبود خواب اشاره کرد. با ما همراه باشید.
راه های زیادی برای درمان چاقی وجود دارد که اسلیو معده یکی از آن راه ها است. این عمل بخاطر دائمی بودن، در سالهای اخیر توانسته توجه افراد زیادی را به خود جلب نماید. در اینجا قصد داریم شما را با عمل اسلیو معده آشنا کرده و توضیحاتی را در خصوص اسليو معده و بارداري ارائه کنیم.
با رشد تعداد جراحی های لاغری که همه روزه در دنیا انجام می شوند، زنان بیشتری در سنین باروری زیر تیغ چنین جراحی هایی می روند. آیا پس از جراحی اسلیو معده یا دیگر جراحی های لاغری، امکان بارداری وجود دارد؟ بارداری پس از عمل اسلیو معده چگونه خواهد بود؟ در این صورت چه مدت پس از جراحی لاغری می توان باردار شد؟ چه اقداماتی باید در راستای بارداری سالم و زایمانی مطمئن پس از جراحی لاغری انجام گیرد؟
اگر بارداری پس از عمل اسلیو معده به درستی توسط خود فرد و همسرش مدیریت شود، می توان انتظار بارداری سالم و مطمئن را داشت. در واقع تحقیقات نشان داده است که بارداری پس از عمل اسلیو معده برای سلامت مادر و جنین بهتر از بارداری در چاقی مفرط می باشد.
زنانی که دارای اضافه وزن شدید هستند، ممکن است در باردار شدن دچار مشکل شوند. با کاهش وزن در پی جراحی لاغری، هورمون های فرد به حالت طبیعی تری بازگشته و احتمال باروری افزایش پیدا می کند. این به این معناست که تخمک گذاری فرد منظم شده و آسان تر باردار می شود.
کاهش وزن همچنین می تواند علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک یا کیست تخمدان را بهبود بخشد و از این طریق نیز احتمال باروری را افزایش دهد. از این رو، در صورت عدم استفاده از روش های جلوگیری، احتمال بارداری های ناخواسته نیز افزایش می یابد.
در جراحی اسلیو، بیش از نیمی از معده یعنی چیزی حدود 80 درصد از آن برش خورده و برداشته می شود. این امر سبب می گردد که از اشتهای بیمار کاسته شده و بیمار شدیداً اشتهای خود را از دست بدهد. این از دست رفتن اشتها، موجب کاهش وزن شده و فرد دیگر دچار اضافه وزن نخواهد گردید.
بخشی از معده که برش زده می شود فوندوس نام دارد و عامل تولید هورمون گرلین است. این هورمون مهم ترین فاکتور در چاقی بوده و عدم وجود آن، سبب از بین رفتن چاقی می شود. در اسلیو معده، بخشی از معده برای جذب کمتر مواد غذایی خارج شده و معده همانند لوله باریکی می شود که شباهت زیادی به موز دارد.
عمل اسلیو معده دو نوع است:
این روش برای همه افراد کاربرد نداشته و بهتر است تنها کسانی که به چاقی بیش از حد مبتلا هستند، اقدام به انجام این عمل کنند. همچنین این عمل برای افرادی که سال های متمادی از روش های دیگر برای لاغر شدن استفاده کرده و موفق نشده اند، مناسب است.
کسانی که افسردگی و دخانیات عامل چاقی شدنشان است باید از روش های دیگر بهره ببرند. بطور کلی می توان چنین گفت که تصمیم گیری درباره انجام اسلیو معده با پزشکان حرفه ای است.
افرادی که چاق هستند معمولاً با فشارخون، دیابت و بیماری قلبی عروقی دست به گریبان هستند. اسلیو معده نه تنها راهکار مناسبی برای این بیماری ها است؛ بلکه همچنین برای کسانی که زانودرد و کمردرد دارند نیز گره گشاست.
? بیشتر بخوانید: چگونگی درمان دیابت با جراحی اسلیو معده
لازم به ذکر است که احساس درد در روزهای اول می تواند در افراد مشاهده شود که شدت و ضعف آن بستگی به آستانه تحمل درد افراد دارد. از دیگر موارد می توان به تهوع، استفراغ، سوزش معده به مدت 1 الی 3 ماه اشاره کرد.
تجربه رسیدن به وزن ایده آل، احساس فوق العاده ای را در فرد ایجاد می کند. پس از انجام عمل برای دست یابی به نتیجه موفق، باید ورزش و رژیم غذایی سالم را رعایت کرد در غیر این صورت احتمال رویارویی با عوارض اسلیو معده وجود دارد.
دوره نقاهت 2–3 هفته است و 4-6 ماه بعد از این عمل نباید ورزش سنگین انجام داد.
طبق مطالعه ای توسط ژورنال زنان و زایمان مشخص شد که احتمال ابتلا به فشار خون یا دیابت بارداری(Gestational diabetes) پس از عمل اسلیو معده در مقایسه با مادرانی که هرگز چاق نبوده یا جراحی لاغری انجام نداده اند، یکسان می باشد.
اما از آنجایی که زنانی که جراحی لاغری انجام می دهند ممکن است هنوز هم تا حدودی چاق باشند، پزشک باید نظارت دقیق تری بر چنین افرادی داشته باشد.
البته افرادی که پس از جراحی لاغری هنوز اضافه وزن دارند، در خطر ابتلا به دیابت بارداری هستند که این احتمال بسیار کمتر از زمانی است که از چاقی مفرط رنج می بردند.
با افزایش روز افزون جراحی های لاغری، تعداد زیادی از زنان درسن باروری، تن به چنین جراحی هایی می دهند. یکی از سوالاتی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا بعد از اسلیو معده می توان اقدام به بارداری نمود یا خیر.
در پاسخ باید گفت طبق تحقیقات صورت گرفته، ثابت شده است که بارداری بعد از اسلیو معده بسیار بهتر از بارداری در چاقی بیش از حد است. زمانی که فرد اضافه وزن شدید دارد، ممکن است به علت غیرطبیعی بودن هورمون ها، در بارداری با مشکل مواجه شود. کیست های تخمدان نیز با کاهش وزن بهبود یافته و احتمال بارداری افزایش می یابد.
? بیشتر بخوانید: قاتل کیست تخمدان
درباره عوارض اسلیو معده در بارداری نیز باید بگوییم که از آنجا که پس از اسلیو معده تحولات و تغییرات تغذیه ای در بدن رخ می دهد، می تواند موجب اختلال در رشد جنین شود و جنین و مادر را مبتلا به سوء تغذیه کند. اگر فردی قصد باردار شدن داشته باشد باید 18 ماه صبر کرده و سپس اقدام به بارداری نماید. چون بارداری می تواند در این شرایط برای وی مشکل ساز و دردسر آفرین باشد.
بعد از جراحی اسلیو معده، فرد در معرض کم آبی بدن، کمبود پروتئین و دیگر مواد مغذی قرار می گیرد. این امر می تواند شرایط خطرناکی برای جنین در حال رشد فراهم آورد. البته اگر شخص باردار باشد و قصد انجام این عمل را داشته باشد، بهتر است منتظر بماند و پس از گذشت یکسال و نیم در صدد انجام آن برآید. همچنین اگر مادر پیش از بارداری دارای وزنی ثابت باشد، قادر خواهد بود مواد غذایی مورد نیاز را برای جنین خود تامین کند.
رژیم غذایی پس از اسلیو معده نسبت به قبل تغییر کرده و همانند سابق نیست. شاید لازم باشد که هر روز مکمل ها، ویتامین ها و … خورده شود. تغییرات رژیم غذایی در دوره بارداری را پس از اسلیو معده باید از پزشک مربوطه سوال نمود.
تصور بر اینست که کاهش غذا خوردن پس از این عمل، ممکن است مواد غذایی لازم برای جنین را تامین نکند، چنین استبناطی کاملاً غلط است چون جنین مواد مورد نیاز خود را از بدن مادر دریافت کرده و اصلاً نیازی به پرخوری نیست.
پزشک زنان زایمان یا ماما نیز باید درباره جراحی لاغری که قبل تر انجام داده اید اطلاع داشته باشد، پس فراموش نکنید که همه چیز را با آنها در میان گذارید. همچنین ممکن است نیاز به انجام مداوم آزمایش خون داشته باشید تا سطح مواد مغذی خون کنترل شود.
با پزشک خود درباره هر مسئله ای که برایتان ایجا نگرانی و استرس می کند، صحبت کنید. وی ممکن است درباره موادی که مصرف آن برای جنین مفید است توصیه هایی کند که اجرای دقیق این دستورالعمل ها بسیار اهمیت دارد.
پس از اسلیو معده، مادر نیازمند برخی ویتامین ها و مکمل هاست و لازم است موارد زیر رعایت شود:
افرادی که پس از اسلیو معده همچنان اضافه وزن دارند، در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری هستند. برخی از افراد بخاطر بازگشت وزن بعد از جراحی لاغری، اقدام به بارداری نمی کنند. باید گفت که درست است فرد در دوران بارداری مقداری اضافه وزن پیدا می کند. اما این به معنای برگشت به حالت چاقی نیست.
معمولاً پس از بارداری، افزایش وزن در دوران بارداری از دست رفته و با رعایت اصول تغذیه مناسب؛ شخص توده بدنی دوباره به وزن قبل از بارداری بر می گردد.
پیاده روی، یوگا، شنا، ورزش های استقامتی از جمله ورزشهای ذکر شده برای تسریع در روند بهبود اسلیو معده و حاملگی هستند.
? بیشتر بخوانید: ورزش بعد از جراحی لاغری چه کمکی به شما می کند؟
گوشت قرمز و برشته شده، آجیل، میوه های با پوست و سبزیجات خام، کرفس، کلم ، پاپ کورن و الکل از غذاهای ممنوع هستند.
در برخی موارد پیش می آید که افراد پس از عمل دچار پشیمانی بعد از عمل اسلیو معده می شوند.این امر می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد. این علل عبارتند از:
برای اینکه به پشیمانی بعد از عمل دچار نشوید به شما توصیه می شود که از تجربیات کسانی که عمل اسلیو معده انجام داده اند استفاده کنید و حتما نظرات در مورد اسلیو معده را بخوانید. این امر می تواند به شما بسیار کمک کند.
بسیاری به دلیل بازگشت وزن بعد از عمل اسلیو باردار نمی شوند. اما باید گفت که ممکن است در دوران بارداری، شخص میزانی وزن اضافه کند، اما این اضافه وزن به معنای بازگشت فرد به حالت اول نیست. اضافه وزن این دوران به علت رشد جنین در محیطی با مایع آمنیوتیک و جفت می باشد. در این دوران بدن خون بیشتری تولید می کند و سینه ها، عضلات و استخوان ها بزرگتر می شوند.
افزایش وزن در دوران بارداری در هر شخص متفاوت است اما بیشتر خانم ها (چه جراحی لاغری انجام داده باشند و چه نداشته باشند) دغدغه ی این افزایش وزن را دارند. بهتر است در این باره با پزشک و ماما صحبت کنید تا خیالتان راحت تر شود.
با اینکه شیردهی پس از اسلیو معده هیچ ممنوعیتی ندارد، اما نمی توانید بلافاصله پس از عمل به فرزند خود شیر دهید زیرا هنوز باید دارو دریافت کنید. با کاهش وزن سریع پس از جراحی اسلیو معده، بیمار در خطر کم شدن آب بدن (دی هیدراته شدن)، کمبود پروتئین، کالری و سایر مواد مغذی قرار می گیرد که می تواند برای جنین در حال رشد خطرناک باشد.
علاوه بر این، ممکن است پس از اسلیو معده تا مدتی مجبور به هیدراته کردن (از طریق خوردن مایعات فراوان) و خوردن مواد مغذی (مانند پروتئین، ویتامین و مواد معدنی) داشته باشید. سعی کنید برای اطمینان از سلامت فرزند شیرخوارتان، این برنامه را برای وی نیز پیاده کنید. در اغلب موارد پزشکان پیشنهاد می کنند که مادران پس از جراحی های لاغری، از دادن شیر خود به کودک خودداری کنند و تا حد ممکن از جایگزین های شیر مادر استفاده کنند.