سنگ کلیه یک بیماری شایع در بین مردان و زنان است، این بیماری در برخی از موارد بدون علامت است و افراد متوجه وجود سنگ در کلیه نمی شوند، اما در برخی موارد فرد با بروز علائم شدید مانند درد از وجود سنگ کلیه با خبر می شود. علائم سنگ کلیه بیشتر شبیه به علائم عفونت ادراری و دیگر بیماری های مرتبط به سیستم ادارای است. برای آشنایی بیشتر، سعی داریم در این مقاله درباره علائم سنگ های کلیوی و زمان بروز آن ها بحث کنیم:
سنگ کلیه به کریستال هایی گفته می شود که در اثر افزایش بیش از حد نمک ها و املاح معدنی در ادرار و تجمع آنها در کلیه و مجاری ادراری تشکیل می شوند.
👈بیش تر بدانید: اندازه سنگ کلیه چه تاثیری بر راه های درمان آن دارد؟
در برخی از افراد سنگ های کلیه بسیار کوچک هستند و هیچ علائمی به همراه ندارند، این سنگ ها در بیشتر موارد بدون هیچ مشکلی از طریق ادرار از بدن دفع می شوند.
سنگ های کوچک در برخی موارد ممکن است به صورت تصادفی در سونو گرافی شکم و یا سی تی اسکن تشخیص داده شوند.
از طرفی سنگ کلیه تا زمانی که ثابت باشد علامت خاصی ندارد، اما اگر حرکت کند و یا اندازه آن بزرگ شود به تدریج علائم زیر بروز خواهند کرد:
یکی از اصلی ترین علائم سنگ کلیه درد است، این درد از یک طرف بدن شروع می شود و به صورت مداوم و متناوب پایدار می شود.
درد سنگ کلیه معمولا به صورت ناگهانی در پایین شکم و کمر احساس می شود و به تدریج پایدار خواهد شد. در موارد شدید، درد به داخل ران یا اندام تناسلی منتشر می شود و سایر علائم سنگ کلیه نیز با هم نمایان می شوند.
ممکن است سنگ کلیه باعث التهاب مجرای ادراری و مثانه شود، این التهاب سبب سوزش و درد در هنگام دفع ادرار خواهد شد. به همین دلیل سوزش ادرار در بیشتر افراد مبتلا به سنگ کلیه وجود دارد.
از دیگر نشانه ای وجود سنگ کلیه انسداد مجرای ادرای است، این انسداد سبب تنگی در مجاری ادراری و ایجاد درد در ناحیه کمر و تورم شکمی می شود.
التهاب و انسداد مجاری ادراری به دلیل وجود سنگ کلیه، باعث ورود باکتری به کلیه و ایجاد عفونت، التهاب کلیه، تب و لرز خواهد شد.
وجود خون در ادرار می تواند از علائم سنگ کلیه باشد، سنگ کلیه باعث آسیب و خراشیدگی در دیواره های مجاری ادراری و خونریزی می شود. به همین دلیل وجود خون در ادرار را نشانه از سنگ کلیه می دانند.
سنگ کلیه در برخی از موارد منجر به تغییر رنگ در ادرار مانند تیره شدن یا روشن تر شدن آن میشود.
اگر سنگ کلیه باعث انسداد مجاری ادرای شود، به دنبال آن حجم ادرار نیز کاهش می یابد.
بیمار بعد از مشاهده علائم سنگ کلیه، باید برای تشخیص قطعی آن به پزشک مراجعه کند. پزشک با روش های زیر وجود سنگ در کلیه را تشخیص می دهد:
👈بیش تر بدانید: نوشیدنی های مفید برای دفع سنگ کلیه کدام اند؟
برای درمان سنگ کلیه و کاهش علائم سنگ کلیه می توان از روش زیر استفاده کرد:
برای جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه در افرادی که قبلا سنگ کلیه داشتن و یا سابقه خانوادگی دارند، باید نکات زیر را به خوبی رعایت کرد:
👈بیش تر بدانید: 9 روش برای جلوگیری از سنگ کلیه
علائمی مانند درد در ناحیه کمر و زیر شکم، وجود خون در ادرار، احساس سوزش در هنگام دفع ادرار، انسداد مجاری ادراری، کم شدن حجم ادرار، تغییر رنگ در آن و بروز تب و لرز، از نشانه های وجود سنگ کلیه است.
البته در برخی مواقع که سنگ کلیه ریز و ثابت باشد، بدون علامت است و در بیشتر موارد به طور طبیعی از بدن دفع می شود. اگر سنگ به حرکت درآید و یا رشد کند، به تدریج نشانه های سنگ کلیه نمایان می شوند.
با رعایت رژیم غذایی سالم، مصرف مایعات و آب فراوان و کنترل وزن می توان به راحتی از تشکیل سنگ کلیه پیشگیری کرد.
منبع : سایت دکنر صادق زاده – متخصص ارولوژی