سنگ کلیه از بیماری شایع بین افراد جامعه است و روش های مختلفی برای درمان این بیماری وجود دارد، یکی از این روش سنگ شکن کلیه است که ما سعی داریم در این مقاله از مجله دکتر عبدو به طور مفصل به آن بپردازیم.
سنگ کلیه، توده های سخت و بلوری هستند که در کلیه شکل می گیرند. این بلورها در اثر افزایش بیش از حد املاح و مواد معدنی در ادرار و تجمع آنها در کلیه و مثانه تشکیل می شوند.
سنگ کلیه اگر ثابت و کوچک باشد تقریبا هیچ علامتی خاصی ندارد و با مصرف مایعات و داشتن فعالیت و تحرک مفید می تواند خود به خود از طریق ادرار دفع شود. سنگ کلیه اگر حرکت کند علایم زیر در فرد بروز خواهند کرد:
بیشتر بخوانید: آیا با بیماری واریکوسل در مردان آشنایی دارید؟
زمانی که فردی به سنگ کلیه مبتلا می شود، پزشک می تواند بر اساس نوع ، محل و اندازه سنگ کلیه تشکیل آن یکی از روش های زیر را برای درمان سنگ کلیه انتخاب کند:
تمرکز ما در این مقاله بر روی سنگ شکن کلیه است و در ادامه به طور مفصل به آن می پردازیم:
یک روش غیر تهاجمی و بدون برش برای درمان و شکستن سنگ های کلیه است، در این روش بعد از شکستن سنگ کلیه، قطعات خرد شده از طریق ادرار دفع می شوند.
سنگ شکن برای خرد کردن سنگ های کمتر از ۲ میلیمتر قابل استفاده است. همچنین استفاده از این روش برای افرادی که توانایی تحمل جراحی را ندارند، مناسب است؛ البته سنگ شکن برای افراد زیر غیر مجاز است:
پزشک برای شکستن سنگ کلیه می تواند از دو روش زیر استفاده کند:
در این روش با کمک دستگاه سنگ شکن بدون ایجاد هیچ برشی می توان سنگ های کلیه را درمان کرد. برای انجام این روش باید محل دقیق سنگ مانند پشت یا پهلو را به ژل مخصوص آغشته کرد و بعد دستگاه را بر روی آن قرار داد.
دستگاه با ارسال امواج صوتی بر روی پوست و عبور آن ها از بدن و رسیدن به کلیه، سنگ را می شکند. قطعات خرد شده نیز از طریق ادرار از بدن دفع می شوند.
در روش آندوسکوپی نیز بدون ایجاد برش، لوله آندوسکوپی مجهز به دوربین و ابزار جراحی از مجرای ادراری عبور داده می شود. دوربین متصل به لوله آندوسکوپی محل دقیق سنگ را تشخیص می دهد و پزشک با کمک لیزر سنگ کلیه را می شکند. قطعات خرد شده سنگ به وسیله سبد متصل به دستگاه آندوسکوپی جمع آوری و از بدن خارج می شوند.
بیشتر بخوانید:
عمل PCNL چیست؟
عمل RIRS چیست؟
بیمارانی که شرایط استفاده از سنگ شکن را دارند، برای انجام این روش باید اقدامات زیر را انجام دهند:
بیمار بعد از شکستن سنگ کلیه برای بهبودی و دفع سریع قطعات خرد شده باید نکات زیر به خوبی رعایت کند:
استفاده از لیزر و دستگاه سنگ شکن کلیه یکسری مزایا دارد که در ادامه به طور خلاصه به آن ها اشاره می کنیم:
احتمال بروز عوارض در روش سنگ شکن بسیار کم است و در ادامه به برخی از این عوارض احتمالی اشاره می کنیم:
سنگ شکن یکی از روش های درمان سنگ های کلیه است که در آن بدون ایجاد هیچ برشی و با کمک لیزر و امواج صوتی سنگ های کلیه خرد می شوند. سنگ های خرد شده از طریق ادرار دفع خواهند شد و یا با کمک سبد در روش لیزری جمع آوری و خارج می شوند.