سرطان پروستات یکی از شایع ترین مشکلات پروستات در مردان است که باروری آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری ابتدا فقط پروستات را درگیر می کند و در صورت پیشرفت، به سایر بافت های بدن نیز می رسد.
ما در این مقاله از دکتر عبدو درباره سرطان پروستات، علایم، راه های تشخیص و درمان آن بحث خواهیم کرد.
این بیماری به دلیل رشد و تکثیر بیش از حد توده های سلولی پروستات ایجاد می شود، این توده ها سلولی ساختاری شبیه به سلول های سالم پروستات دارد اما عملکرد آن ها متفاوت است.
این بیماری در مراحل اولیه تقریبا هیچ علامتی ندارد و با پیشرفت و رشد سلول های سرطانی در نزدیکی مجاری ادراری و فشار آوردن به مجاری ادراری و تغییر در نحوه دفع ادرار، علایم زیر نمایان می شوند:
پزشک برای تشخیص این بیماری از روش های زیر استفاده می کند:
روند پیشرفت سرطان در این ناحیه به 4 مرحله اصلی تقسیم می شود، که در ادامه به طور خلاصه به آن می پردازیم:
در این مرحله سلول های سرطانی شباهت زیادی به سلول های سالم دارند و قابل تشخیص نیستند. سرطان در این مرحله به کندی رشد می کند و بخش کمی از پروستات را درگیر کرده است.
در این مرحله، سرطان فقط در غده اصلی قرار دارد، اما احتمال رشد، پیشرفت و گسترش آن وجود دارد.
در مرحله سوم تومور در حال رشد است و در درجه بالایی قرار دارد و به سرعت در حال پیشرفت است.
در مرحله آخر، سرطان غده پروستات سایر بافت های خارج از ناحیه را نیز درگیر کرده است.
جراح با تشخیص سرطان، بر اساس شرایط بیمار، میزان پیشرفت و گسترش سرطان یکی از روش های پزشکی را برای درمان آن انتخاب می کند.
اگر سرطان در مراحل اولیه رشد باشد، نیازی به درمان آن نیست و پزشک فقط مراقبت و نظارت فعال را برای بیمار در نظر می گیرد. در صورتی که با انجام آزمایشات لازم تشخیص داده شود که سرطان در حال پیشرفت است، باید برای درمان آن از روش های زیر استفاده کرد:
با استفاده از روش هورمون درمانی ترشح هورمون مردانه تستوسترون که برای رشد سرطان پروستات مورد نیاز است، متوقف می شود. با اینکار رشد سلول های سرطانی متوقف یا کند می شود.
این روش زمانی به کار می رود با سرطان با هورمون درمانی، درمان نشود و برای کاهش هورمون تستوسترون برداشتن بیضه می شود و رشد سرطان متوقف خواهد شد.
کرایوتراپی در فریز کردن بافت پروستات سبب از بین رفتن سلول های سرطانی می شود و از گاز نیتروژن بسیار سرد برای انجماد سلول های سرطانی استفاده می شود و با تکرار این روش سلول ها نابود می شوند.
این روش نیز مانند کرایوتراپی یک روش فرسایشی است. با تاباندن انرژی اولتراسوند با شدت بالا به بافت آن ناحیه، باعث گرم شدن سلول های سرطانی و نابودی آن ها می شود.
بیشتر بخوانید: آیا با بیماری واریکوسل در مردان آشنایی دارید؟
در حالت عادی سیستم ایمنی بدن به سلول های سرطانی حمه نمی کند، چون این سلول های نوعی پروتئین تولید می کند و با این روش خود را پنهان خواهند کرد. اما با انجام ایمونوتراپی در این روند اختلال ایجاد می شود و به سیستم ایمنی بدن در کمک می کند تا سلول های سرطانی را تشخیص دهد.
در این روش انرژی پر قدرت اشعه ایکس یا پروتون با محل آسیب دیده تابانده می شود و باعث از بردن سلول های سرطانی می شود.
اگر سرطان پیشرفت کرده باشد و با روش های هورمون درمانی از بین نرود، از شیمی درمانی استفاده می شود. در شیمی درمانی با مصرف داروهای، سلول های سرطانی از بین می روند.
یکی دیگر از روش های درمان این سرطان، جراحی است و جراح با انجام یکی از روش های جراحی باز، لاپاراسکوپی و جراحی بسته برای برداشتن پروستات و بافت های دخیل شده اقدام می کند.
نکته: اگر بیماری به سایر نقاط بدن و بافت های اطراف گسترش یافته باشد، ممکن است هیچ کدام از روش های بالا موفقیت آمیز نباشد و درمانی برای آن وجود نداشته باشد.
سرطان پروستات با رشد بیش از حد سلول های پروستات همراه است و می توان با روش های مانند آزمایش خون، تست ادرار، سونوگرافی و … آن را تشخیص و با روش های گفته شده در بالا درمان کرد.
منبع : وبسایت دکتر سعید صادق زاده