بی اختیاری در ادرار یکی از شایع ترین مشکلات در بین خانم ها و آقایان است. این مشکل به دلایل مختلفی به وجود می آید و دارای شدت و انواع مختلفی است. اگر شما هم با این مشکل دست و پنجه نرم می کنید با ما تا آخر این مقاله از مجله دکتر عبدو همراه باشید تا با انواع بی اختیاری ادراری، دلیل به وجود آمدن، علائم و درمان آن آشنا شوید. تا در ادامه بتوانید برای درمان آن اقدامات لازم را انجام دهید.
منظور از بی اختیاری در ادرار (از دست دادن کنترل مثانه) از دست دادن توانایی کنترل دفع و نشت ادرار است. در این بیماری، کنترل اسفنکتر ادراری در بیمار از بین می رود و یا ضعیف می شود.
این بیماری به دلایل مختلفی به وجود می آید و دارای علایم متفاوتی هستند؛ به همین دلیل به چند نوع مختلف تقسیم می شود که در زیر به طور مفصل به آن ها می پردازیم:
در این نوع ، با سرفه کردن، خندیدن، پریدن و دویدن فرد دچار نشت ادرار می شود.
عوامل زیر در بروز این مشکل تاثیر دارند:
در این نوع از دست دادن کنترل مثانه، فرد احساس نیاز شدید به دفع ادرار دارد و قادر به کنترل آن نیست و بلافاصله بعد از آن دچار نشت ادرار می شود.
این مشکل بیشتر در هنگام تغییر موقعیت ناگهانی و در هنگام رابطه جنسی مخصوصا در اوج لذت جنسی رخ می دهد.
در این بی اختیاری ادراری مثانه فرد قادر به نگه داشتن ادرار به اندازه ای که تولید شده، نیست و از طرفی مثانه به طور کامل تخلیه نمی شود. به همین دلیل فرد نیاز مکرر به دفع ادرار دارد و نشت ادرار غالبا به صورت قطره قطره است.
این مشکل معمولا در افرادی که دچار انسداد مثانه هستند، بروز می کند. انسداد مثانه به دلایل زیر رخ می دهد:
در این بی اختیاری ادراری، مثانه قادر به ذخیره و نگه داشتن ادرار نیست و اغلب اوقات فرد دچار نشتی ادرار می شود. این مشکل به دلایل زیر بروز می کند:
این نوع بی اختیاری، ترکیبی از بی اختیاری استرسی و اضطراری است و علایم آن با هم بروز می کند.
در این نوع فرد می داند که نیاز به دفع ادرار دارد اما به دلیل مشکلات حرکتی به موقع به سرویس بهداشتی نمی رسد.
👈بیش تر بخوانید: آیا می دانید واریکوسل چیست؟
افرادی که شرایط زیر را دارند، ممکن است به بیماری از دست دادن کنترل مثانه مبتلا شوند:
?بیشتر بخوانید: عمل TUL چیست؟
افرادی که این مشکل را دارند باید برای درمان آن به پزشک مراجعه کنند. پزشک با توجه به نوع مشکل و شدت آن درمان مورد نیاز را انجام می دهد. در ادامه به چند نمونه از روش های که برای درمان بی اختیاری ادراری به کار می روند، اشاره می کنیم:
پزشک چند نمونه تمرین را به بیمار ارائە می دهد و با انجام این تمرینات فرد مثانه خود را برای کنترل و دفع ادرار آماده می کند. این تمرینات عبارتند از:
ممکن است گاهی در کنار تمرینات گفته شده در بالا، برای بیمار دارو نیز تجویز کنند.
گاهی اوقات پزشک برای درمان این مشکل از پساری، رادیوفرکوئنسی، بوتاکس، تزریق به داخل بافت اطراف مجرای ادرار، تحریک عصب ساکروم و قرار دادن کاتتر ادراری استفاده می کند.
زمانی که سایر روش های درمانی در درمان از دست دادن کنترل مثانه موثر نباشند، پزشک جراحی های اسلینگ، جراحی برای قرار دادن اسفنکتر مصنوعی را توصیه می کند.
?بیشتر بخوانید: سرطان پروستات
این مشکل به دلایلی مانند افزایش سن، ضعیف شدن عضلات مثانه، مصرف سیگار، مشکلات مغزی و عصبی، چاقی، وجود بیماری پروستات و … ایجاد می شود.
برای درمان از دست دادن کنترل مثانه می توان تمرینات توصیه شده توسط پزشک را برای آمادگی مثانه در دفع ادرار انجام داد.
مصرف دارو، استفاده از تجهیزاتی مانند پساری، کاتتر، رادیوفرکوئنسی و … یا انجام عمل های جراحی در درمان بی اختیاری در ادرار موثر هستند.
منبع : سایت دکتر صادق زاده – متخصص ارولوژیست