حدود ۸۵ درصد از افرادی که به آپنه خواب مبتلا هستند، از چاقی رنج می برند. جالب است که بدانید، این اختلال در ۲۵ درصد از مردان و نزدیک به ۱۰ درصد از زنان رخ می دهد. همچنین این بیماری ممکن است همه گروه های سنی را درگیر کند ولی اکثرا در افراد بالای ۴۰ سال و دارای اضافه وزن رخ می دهد.
در ادامه این مطلب از دکتر عبدو بیش تر با آپنه خواب و تاثیر چاقی بر آن آشنا خواهید شد.
چاقی یکی از مهمترین علل ابتلا به آپنه خواب انسدادی است. علت ایجاد خفگی در خواب یا همان آپنه انسدادی، افتادن بافت نرم گلو و در نتیجه قطع تنفس به صورت موقتی می باشد. این بافت نرم گلو در افراد چاق ضخامت بیش تری دارد و از این رو این افراد مستعد ابتلا به آپنه خواب ناشی از چاقی می باشند.
تنفس می تواند با یک نفس عمیق یا تکان شدید بدن به حالت قبل برگردد. عدم درمان آپنه خواب ناشی از چاقی ممکن است با بیماری هایی مانند فشار خون بالا، ضربان قلب نامنظم، حملات قلبی و سکته مغزی مرتبط باشد.
بیشتر بخوانید: آیا با مزایای جراحی لاغری آشنایی دارید؟
شاید آپنه خواب ناشی از چاقی به نظر مشکل جدی به نظر نرسد اما عدم درمان آن می تواند عوارض فراوانی ایجاد کند. مانند:
در طول آپنه خواب، دیافراگم و ماهیچه های قفسه سینه به منظور باز کردن انسداد راه تنفسی با قدرت بیشتری کار می کنند که همین امر تغییرات بزرگی را در فشار خون فرد ایجاد می کند.
از آنجایی که بیمار در طول آپنه خواب از خواب می پرد و نمی تواند خواب درست و کاملی را تجربه کند، در روز بعد دچار خستگی و خواب آلودگی شدید خواهد بود. این افراد ممکن است در طول روز دچار مشکلات تمرکزی شده و همین امر منجر به تصادف و حوادث ناگوار می شود.
کاهش ناگهانی سطح اکسیژن خون که در طول آپنه خواب انسدادی اتفاق می افتد، فشار خون را بالا برده و به سیستم قلبی عروقی بدن فشار وارد می کند. هر چه آپنه خواب شدید تر باشد خطر بیماری های سرخرگ کرونری، سکته قلبی و مغزی افزایش پیدا می کند.
برخی محققان توانسته اند رابطه ای بین آپنه خواب و برخی بیماری های چشمی مانند آب سیاه پیدا کنند.
آپنه خواب احتمال مقاومت در برابر انسولین و دیابت نوع دو را افزایش خواهد داد.
این اختلال که شامل فشار خون بالا، سطح غیر طبیعی کلسترول، قند خون بالا و افزایش دور کمر می باشد، با بیماری های قلبی رابطه مستقیم دارد.
بیشتر بخوانید: با تاثیر جراحی لاغری بر میگرن بیش تر آشنا شوید.
اکثر بیماران ۵۰ تا ۸۰ درصد از وزن اضافی خود را طی ۱۸ تا ۲۴ ماه پس از جراحی لاغری کم می کنند. با کاهش وزن بیماران پس از جراحی لاغری، بافت چربی اطراف مجرای تنفسی کاهش می یابد و همین امر مانع انسداد مجرای تنفسی در هنگام آپنه خواب خواهد شد. این کاهش وزن تنها با تعهد بیمار به انجام فعالیت های ورزشی و رژیم غذایی پس از جراحی لاغری و اتفاق می افتد.
با گذشت سه ماه از جراحی لاغری، بیماران متوجه بهبود قابل توجه علائم آپنه خواب مانند خروپف و خواب آلودگی در طول روز می شوند.
تا یک سال پس از جراحی لاغری، آپنه خواب در ۸۰ تا ۸۵ درصد از بیماران بهبود یافته و می توانند استفاده از دستگاه cpap خود را قطع کنند. این دستگاه نوعی پمپ هوا است که مانع از بسته شدن نای در طول خواب می شود. همچنین حفظ وزن کاهش یافته برای بیمارانی که به آپنه خواب مبتلا هستند ضروری است. آپنه این افراد با افزایش میزان کمی وزن دوباره عود می کند.
همچنین جراحی لاغری موجب کاهش ۳۰ تا ۴۰ درصدی از مرگ های ناشی از آپنه خواب می شود.
به طور کلی با استناد به ۶۹ مطالعه ای که روی ۱۳۹۰۰ بیمار انجام شد، می توان نتیجه گرفت که آپنه خواب در حدود ۷۵ درصد از بیماران پس از جراحی لاغری بهبود یافته است.
در واقع، انواع جراحی های لاغری مثل اسلیو معده، بای پس معده و حلقه قابل تنظیم معده قادرند آپنه خواب را نیز مانند سایر بیماری های مرتبط با چاقی درمان کنند.