جراحی مینی بای پس معده نوعی جراحی چاقی است که با محدود کردن اندازه معده و تغییر مسیر گوارشی، موجب کاهش وزن بیمار می شود. مینی بای پس معده جزء جدیدترین متد جراحی لاغری محسوب می شود و تغذیه بعد از جراحی مینی بای پس برای بهبودی بیمار بسیار مهم است . با این حال هر کسی نمی تواند کاندید این جراحی باشد و باید شرایط خاصی اعم از BMI بالای ۴۰ و ابتلا به بیماری های مرتبط با چاقی را داشته باشد.
علاوه بر این، برای داشتن صلاحیت کافی برای کاندید شدن، بیمار باید برای تغییر عادات غذایی غلط و تغذیه در جراحی مینی بای پس آماده باشد.
پیروی از رژیم غذایی پس از جراحی های لاغری می تواند به بیماران کمک کند تا سریع تر بهبود یافته و عادات غذایی گذشته را تغییر دهند.
یک متخصص تغذیه و یا خود جراح لاغری پس از عمل، درباره اهمیت تغذیه در جراحی مینی بای پس صحبت خواهد کرد. وی همچنین میزان غذای مجاز برای بیمار در هر وعده را مشخص می کند.
پیروی از رژیم غذایی طبق دستور پزشک فواید بسیار زیادی برای بیمار دارد. مانند:
ساختن عادات غذایی جدید پس از مینی بای پس معده شاید آسان نباشد ولی در صورت پیروی دقیق از دستورالعمل های پزشک می توان آن را به راحتی پشت سر گذاشت.
تغذیه دو هفته اول پس از جراحی مینی بای پس به مایعات محدود خواهد شد. رژیم غذایی بیمارانی که به تازگی جراحی مینی بای پس معده انجام داده اند، شامل:
می شود. پس از یک هفته، معمولا پزشک به بیمار اجازه می دهد تا خوردن غذاهایی مانند گندم له شده رقیق، برخی سوپ ها، پودینگ و غیره را آغاز کند.
با گذشت از دومین هفته از مینی بای پس معده می توان غذاهای پوره ای را وارد رژیم غذایی کرد. با اینکه غذاهای پوره ای از افزایش میزان مایعات دریافتی مهم تر هستند، ولی باز هم باید رقیق و بدون هیچ تکه ی جامدی باشند. همچنین می توانید از مخلوط کن برای مخلوط کردن تخم مرغ، گوشت گوسفند، لوبیا، سبزیجات خوب پخته شده، پنیر روستایی و مانند آن استفاده کنید. علاوه بر این می توانید این مواد را با مایعاتی که در طول هفته اول میخوردید نیز میکس کنید.
اغلب طی هفته سوم یا چهارم، پزشک به بیمار اجازه مصرف غذاهای غیر پوره ای را می دهد تا معده با آنها آشنا شود. این غذاها باید نرم و قابل جویدن باشند مانند سبزیجات خوب پخته شده، میوه های تازه و نرم مانند انبه و تکه های کوچک گوشت له شده. باید مطمئن شوید که همه غذاها را قبل از قورت دادن کامل می جوید حتی اگر احساس کنید نیازی به انجام آن نیست.
با گذشت چندین هفته از خوردن غذاهای میکس و پوره شده، معده جدیدتان برای دریافت غذاهای کمی سفت تر آماده خواهد شد. در این مرحله می توانید خوردن غذاهای معمولی را در اندازه بسیار کم آغاز کنید. اما اگر هر ماده غذایی موجب احساس ناراحتی معده، حالت تهوع یا عوارض دیگر شد، خوردن آن را متوقف کرده و واکنش خود را به پزشکتان گزارش دهید. حتی اگر دچار چنین واکنش هایی هم نشدید، باز هم باید در این مرحله از مصرف برخی غذاها بپرهیزید مانند:
توصیه های کلی درباره اهمیت تغذیه بعد از جراحی مینی بای پس
از آنجایی که در جراحی مینی بای پس اندازه معده کوچک شده و نحوه ورود غذا به درون روده نیز تغییر پیدا می کند، رسیدن غذای کافی به بدن با حفظ اهداف کاهش وزنی بسیار اهمیت دارد. پزشک یا متخصص تغذیه احتمالا به شما توصیه می کند که:
به منظور جلوگیری از سندروم دامپینگ، برای خوردن یک وعده غذایی حداقل ۳۰ دقیقه، و برای نوشیدن یک لیوان مایعات بین ۳۰ تا ۶۰ دقیقه زمان بگذارید. بین هر وعده غذایی و نوشیدن مایعات ۳۰ دقیقه زمان بگذارید.
در طول روز چندین وعده ی کوچک مصرف کنید. ابتدا با ۶ وعده کوچک در روز شروع کنید و سپس آن را به ۴ وعده و در نهایت با شروع رژیم غذایی نرمال، آن را به ۳ وعده کاهش دهید. مقدار هر وعده غذایی باید حدودا بین نصف تا یک پیمانه باشد.
برای جلوگیری از دی هیدراته شدن بدن، لازم است روزانه ۸ لیوان (۱.۹ لیتر) مایعات مصرف کنید. اما مصرف بیش از حد مایعات در هنگام خوردن غذا یا در نزدیکی آن می تواند احساس سیری به شما داده و مانع خوردن مواد غذایی مورد نیاز بدن شود.
ورودی جدید معده به روده ی کوچک بسیار باریک بوده و ممکن است با تکه های بزرگ غذا مسدود شود. این انسداد می تواند مانع خروج غذا از معده شده و منجر به استفراغ، حالت تهوع و شکم درد شود. سعی کنید لقمه های کوچک برداشته و آن را کاملا بجوید تا زمانی که به حالت مایع تبدیل شوند.
در هر وعده غذایی و قبل از خوردن سایر غذاها، مواد پروتئینی مصرف کنید.
این نوع غذاها به سرعت از سیستم گوارش عبور می کنند و ممکن است موجب سندروم دامپینگ شوند.
پس از جراحی های بای پس، بدن دیگر قادر به جذب برخی مواد غذایی نخواهند بود . از این رو بیمار تا آخر عمر نیاز به مصرف مکمل های ویتامینی و مواد معدنی دارد.