بای پس یکی از عمل های جراحی لاغری است که در آن به دلیل ایجاد برش های در شکم و کاهش وزن سریع و زیاد، بیمار نیاز به مراقبت های بعد از بای پس معده دارد.
مراقبت های پس از عمل شامل مصرف داروهای مصرفی، فعالیت و تحرک بیمار، پیروی از رژیم مناسب برای کاهش دوره نقاهت و تسریع بهبودی است. با ما همراه باشید.
بای پس معده یک جراحی لاغری است که با انجام آن بیمار سریع شروع به کاهش وزن می کند. این عمل با روش لاپاراسکوپی انجام می شود و برش های کوچکی در شکم ایجاد می شود، به همین دلیل از نظر بهبودی محل برش و بخیه نیازی به مراقبت های بعد از بای پس معده به صورت جدی وجود ندارد.
مراحل جراحی بای پس معده بدین صورت است که معده به دو قسمت تقسیم می شود و شامل یک قسمت کوچک در بالای معده و یک قسمت بزرگ در پایین معده است. از طرفی جراح در قسمت ابتدای روده یک برش ایجاد می کند، معده کوچک را به محل برش روده وصل می کند.
در این حالت دو مسیر عبور برای غذا به وجود می آید اولی همان مسیر قبلی و دومی میسر میانبری است که جراح طی عمل ایجاد می کند.
بیشتر غذای مصرفی از همان مسیر میانبر عبور می کند و فرصت جذب وجود ندارد و مستقیم به روده وارد می شود، در این صورت کالری دریافتی کم و کاهش وزن شروع می شود.
? بیشتر بخوانید: برای جراحی لاغری بای پس معده بهتر است یا اسلیو معده؟
مراقبت ها شامل رژیم غذایی، مصرف دارو و فعالیت های بیمار است که در زیر درباره این موارد بحث خواهیم کرد.
تغذیه بعد از عمل بای پس معده در روند کاهش وزن و بهبودی بیمار تاثیر زیادی دارد. رژیم غذایی که بیمار بعد از جراحی پای پس معده باید رعایت کند شامل چند مرحله است و عبارتند از:
هفته اول
مراقبت های بعد از بای پس معده از همان روز اول شروع می شوند. در روز اول بیمار باید فقط مایعات مصرف کند و تا پایان هفته اول به مصرف مایعات ادامه داد. این مایعات شامل آب، آبمیوه های طبیعی بدون شکر، عصاره گوشت، آب مرغ، آب سبزیجات پخته، انواع سوپ های آبکی و صاف شده … است.
هفته دوم
در هفته دوم بیمار می تواند غذاهای صاف شده و پوره ای را به برنامه غذایی خود اضافه کند. سوپ رقیق، آب مرغ و آب گوشت، شیر کم چرب یا بدون چربی، ماست بدون چربی و … از جمله مواد غذایی هستند.
هفته سوم
در این هفته مراقبت های بعد از بای پس معده همچنان ادامه دارد، بعد از دو هفته مصرف غذاهای پوره ای بیمار می تواند به سراغ غذاهای نرم شده برود. غذاهای که بیمار می تواند در این هفته مصرف کند عبارتند از؛ سبزیجات کاملا پخته شده، گوشت میکس شده نرم،میوه جات نرم مانند انبه یا موز، آووکادو له شده … .
هفته چهارم
در این دوره بیمار علاوه بر مواد غذایی که قبلا مجاز به مصرف آن ها بود، می تواند غذاهایی جامد را با یک مایع مانند آب مخلوط کند. همچنین شیر یا سرشیر، آب گوشت ها، غذاهای نرم دیگر نیز در این هفته مجاز هستند.
هفته چهارم به بعد
بعد از گذشت یک ماه بیمار باید یک برنامه متعادل برای مصرف مواد غذایی جامد، از متخصص تغذیه بگیرد و بر اساس آن وعده های غذایی خود را تنظیم کند.
رعایت عادات غذایی زیر به مراقبت های بعد از بای پس معده کمک می کند:
همانطور که در بالا گفتیم پیروی از یک برنامه غذایی یکی از مراقبت های بعد از بای پس معده است، در زیر هدف رعایت رژیم غذایی بعد از جراحی را بیان کردیم:
? بیشتر بخوانید: عمل ساسی بای پس معده را بیشتر بشناسید.
فعالیت های فیزیکی بیمار در مراقبت های بعد از بای پس معده اهمیت زیادی دارند، در دوران نقاهت بیمار باید بیشتر استراحت کند، از فشار اضافه بر معده جلوگیری کند. انجام فعالیت های سنگین، جابجایی اشیاء سنگین متوقف شود.
البته فعالیت های سبکی چون پیاده روی، برای جلوگیری از یبوست، مفید است، اما موجب خستگی بیمار نشود. بیمار پس از طی ۱ تا ۴ هفته می تواند به کار خود باز گردد. زمان بهبودی بین افراد مختلف بسیار متفاوت خواهد است.
مصرف داروها از دیگر مراقبت های بعد از بای پس معده است. بعد از عمل جراحی، پزشک چندین دارو برای بیمار تجویز می کند، که برخی از این داروها باید برای چند ماه بعد از عمل مصرف شوند و برخی دیگر را نیز باید برای مدت طولانی تری مصرف کرد.
داروهای کاهش دهنده اسید معده هستند؛ مانند Omeprazole (امپرازول)، که به جلوگیری از ایجاد زخم معده کمک می کند. همچنین مصرف مکمل های ویتامینی مانند؛ مولتی ویتامین، ویتامین D، ویتامین B12… بعد از عمل بای پس معده ضروری است.
باید به این نکته توجه کرد مصرف هر گونه دارو بدون مشورت با پزشک می تواند برای بیمار خطرناک باشد. کپسول مولتی ویتامین مینرال، قرص استامینوفن کدئین، آمپول هپارین … از جمله داروهای هستند که پزشک در صورت نیاز برای بیمار تجویز می کند.
مراقبت های بعد از بای پس معده در بهبودی و روند کاهش وزن بسیار مهم هستند، بنابراین باید بیمار در رعایت آن ها دقت کافی داشته باشد و سهل انگاری نکند. رژیم غذایی، فعالیت های فیزیکی بیمار، مصرف دارو از جمله این مراقبت ها هستند.