امروزه آمار چاقی به بالاترین حد خود رسیده است. سازمان پیشگیری و کنترل بیماری های آمریکا اعلان داشت که بیش از یک سوم بزرگسالان این کشور به چاقی مبتلا هستند. با افزایش آمار چاقی مفرط در دنیا طبیعتا آمار جراحی لاغری نیز افزایش می یابد. اما آیا جراحی لاغری خطرناک است؟ آیا فواید آن بیش از عوارضش می باشد؟ کدام روش جراحی لاغری بهتر است؟
بی شک چاقی عامل بسیاری از بیماری های جدی و خطرناک مانند دیابت نوع دو، بیماری های قلبی، سکته مغزی و برخی سرطان ها مانند سرطان سینه و کولون می باشد. طی مطالعه ی اخیر دانشمندان توانستند رابطه ی بین چاقی و سرطان پانکراس را پیدا کنند.
علاوه بر این، چاقی می تواند به کیفیت زندگی فرد آسیب جدی وارد کند و از او موجودی کم تحرک و افسرده بسازد.
بر اساس این عوامل، فهمیدن اینکه چرا افراد چاق به دنبال راهی برای کاهش وزن موثر هستند، اصلا سخت نیست. به همین دلیل جراحی لاغری امروزه یکی از پرطرفدارترین روش های کاهش وزن برای افراد چاق محسوب می شود.
در صورتی که پس از مشاوره، پزشک تشخیص داد که شما یک کاندید خوب برای جراحی لاغری هستید، باید به سراغ انتخاب نوع جراحی بروید. هر یک از این جراحی های لاغری مزایا و معایب خاصی دارند که پزشک بر اساس نیاز و ویژگی های بیمار یکی از آنها را برمی گزیند. پس از جراحی لاغری معده کوچک شده و زودتر پر می شود که همین امر منجر به کاهش وزن بیمار خواهد شد.
جراحی لاغری یک روش جراحی برای کاهش وزن است که با تغییر نحوه گوارش غذاها به کاهش کالری دریافتی کمک می کند. سه نوع جراحی لاغری که امروزه به وفور در دنیا انجام می شوند عبارت است از:
بر خلاف شایعات رایج درباره جراحی لاغری، این جراحی امروزه بسیار ایمن و کم خطر انجام می شود. همچنین اکنون جراحی های لاغری بر خلاف گذشته که به دلیل استفاده از روش های باز و تهاجمی بسیار چالش برانگیز تر بود، به روش لاپاراسکوپی که جدیدترین روش جراحی لاغری است، انجام می شوند. در این نوع جراحی کم تهاجمی، چندین برش کوچک روی شکم زده می شود و دستگاه لاپاراسکوپ و سایر ابزار های جراحی از طریق آنها وارد بدن شده و جراحی انجام می شود. دوران نقاهت پس از جراحی لاپاراسکوپی بسیار کوتاه تر و کم دردسر تر از جراحی باز است. در ادامه به توضیح برخی از کم تهاجم ترین و ایمن ترین جراحی های لاغری می پردازیم:
جراحی اسلیو معده عبارت است از برداشتن حدود ۸۰ درصد از معده که شامل قسمت تولید کننده هورمون گرسنگی(گرلین) نیز می باشد. معده باقی مانده بخیه زده می شود و شکلی باریک و دراز مانند موز یا آستین پیدا می کند.
نحوه کاهش وزن: با کوچک شدن حجم معده و از بین رفتن هورمون گرسنگی بیمار کالری بسیار کمتری دریافت کرده و وزن وی به طرز چشمگیری کاهش پیدا می کند.
میزان کاهش وزن تقریبی: اکثر بیماران پس از اسلیو معده حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد از وزن اضافی خود را طی ۶ تا ۱۲ ماه و ۵۰ تا ۷۰ درصد از آن را طی ۲ سال از دست خواهند داد. سرعت کاهش وزن در این جراحی نسبت به بای پس معده کمتر است که همین موجب کاهش احتمال افتادگی پوست پس از جراحی لاغری می شود.
جای بخیه: برش های لاپاراسکوپی هر یک حدود ۱.۵سانتی متر بوده و جای بخیه حاصل از جراحی لاغری به سرعت بهبود پیدا کرده و بیمار می تواند پس از مراقبت بعد از عمل اسلیو معده به روند زندگی معمول خود بازگردد.
بالون معده جزء جراحی های غیرتهاجمی بوده زیرا شامل هیچگونه برش و خونریزی نمی شود. در واقع در این روند، پس از بیحسی بیمار، یک بالون یا بادکنک خالی از طریق دهان وارد بدن شده و به سمت معده هدایت می شود. پس از قرار گیری در معده، بالون با محلول سالین پر می شود.
نحوه کاهش وزن: بالون قسمتی از حجم معده را اشغال کرده و موجب می شود تا بیمار کمتر احساس گرسنگی کند. این بالون معمولا پس از چندین ماه برداشته خواهد شد.
میزان کاهش وزن تقریبی: بیمار با گذشت ۶ ماه از جراحی لاغری می تواند حدود ۱۰ درصد از وزن اضافی خود را کم کند.
جای بخیه: هیچ برش و جای بخیه ای در این جراحی وجود نخواهد داشت.
حلقه قابل تنظیم معده شامل قرار دادن یک بند یا حلقه به دور بخش فوقانی معده و تشکیل یک کیسه کوچک بالای حلقه می باشد. بخش تحتانی معده در زیر حلقه قرار خواهد گرفت. حلقه معده جراحی کم تهاجمی است و به روش لاپاراسکوپی انجام خواهد شد. در این روش برش های کوچکی برای ورود ابزار جراحی و قرار دادن حلقه به دور معده روی شکم زده می شود.
نحوه کاهش وزن: حلقه معده با محدود کردن معده، کاهش احساس گرسنگی و کاهش سرعت هضم غذا به کاهش وزن فرد کمک می کند. این حلقه قابل تنظیم بوده و می توان بعد ها آن را از بدن خارج کرد.
میزان کاهش وزن تقریبی: بیمار ۵۰ درصد از وزن اضافی بدن خود را طی دو سال از دست خواهد داد.
جای بخیه: جای بخیه های حاصل از جراحی بسیار ریز بوده و پس از مدتی محو یا ناپدید می شوند.
بای پس معده جزء جراحی های کم تهاجمی است زیرا به روش لاپاراسکوپی انجام می شود. طی این جراحی، قسمتی از معده بای پس و کنار گذاشته می شود و بخش باقی مانده معده بخیه زده می شود. در عین حال قسمتی از روده کوچک نیز بریده شده و به معده جدید متصل می شود. در واقع در این جراحی مسیر عبور غذا از روده نیز تغییر خواهد کرد.
نحوه کاهش وزن: بیمار پس از بای پس معده بسیار سریع تر از قبل احساس سیری می کند. همچنین به دلیل تغییر مسیر عبوری غذا از روده، میزان کالری و مواد غذایی کمتری به بدن جذب می شود.
میزان کاهش وزن تقریبی: ۶۵ تا ۸۰ درصد وزن اضافه بدن طی ۱۸ ماه کاهش خواهد یافت.
جای بخیه: هر یک از برش های جراحی لاپاراسکوپی حدود ۱.۵ سانتی متر بوده و به مرور زمان بهبود یافته و محو خواهند شد. این جراحی تحت بیهوشی کامل انجام خواهد گرفت.
منبع : https://www.sleeve.clinic/