در برخی موارد، جای زخم یا التهاب ناشی از جراحی لاغری ممکن است راه ارتباطی معده و روده را باریک و تنگ کند. این تنگ شدگی معمولا ۴ تا ۶ هفته پس از جراحی لاغری اتفاق می افتد و کمتر از ۵ درصد از بیماران به آن مبتلا می شوند. بیمارانی که به این تنگ شدگی مبتلا می شوند، قادر نخواهند بود مانند قبل مایعات و غذا مصرف کنند. در این موارد ممکن است مشکوک به انسداد روده باشند.
این انسداد زمانی اتفاق می افتد که کل یا قسمتی از روده کوچک یا بزرگ بسته شود. این انسداد مانع عبور طبیعی غذا، مایعات و گاز ها از داخل روده شده و ممکن است با درد شدید و منقطع همراه باشد.
این انسداد می تواند جزئی و کلی باشد. انسداد جزئی روده می تواند بدون جراحی درمان شود اما اکثر انسداد های کلی نیاز به جراحی روده دارند.
انسداد مکانیکی به معنای مسدود شدن فیزیکی روده است که در روده کوچک می تواند ناشی از:
همچنین انسداد مکانیکی روده ممکن است در موارد نادر موجب بسته شدن کولون یا روده بزرگ شود. انسداد روده بزرگ ناشی از:
روده بزرگ و کوچک معمولا طبق یک سیستم هماهنگ حرکتی عمل می کنند. اگر عصب یا عضله ای در این انقباضات هماهنگ، خلل ایجاد کند، موجب انسداد عملکرد روده می شود. به این نوع انسداد، انسداد غیر مکانیکی می گویند. در صورتی که این مشکل موقتی باشد به آن ایلئوس گفته می شود و در صورت حاد و ادامه دار شدن به آن انسداد کاذب روده می گویند.
تشخیص انسداد روده از طریق آزمایش یا معاینه فیزیکی انجام می شود.
صداهای روده: روده به طور طبیعی صداهایی مانند غار و غور از خود خارج می کند که می توان با قرار دادن گوشی پزشکی روی شکم آنها را شنید. در صورت وجود انسداد روده، پزشک صداهای تیز و بالایی از شکم می شنود. در صورتی که این انسداد طولانی تر شود، ممکن است دیگر هیچ صدایی از شکم شنیده نشود.
رادیوگرافی شکم: این اولین آزمایش برای تشخیص انسداد روده است. این آزمایش غیر تهاجمی بوده و بسیار سریع انجام می شود. متخصص رادیوگرافی از اشعه ایکس (ایکس ری) برای دریافت نشانه هایی از انسداد استفاده می کند.
باریم انما: در گذشته از آزمایش باریم انما برای پیدا کردن محل انسداد استفاده می کردند. البته این روش برای نشان دادن انسداد های ناشی از فشار های توده ای (مانند تومور) مناسب نمی باشد.
آزمایش روده کوچک و ارگان های بالایی: این آزمایش شبیه به باریم انما می باشد و بیشتر برای تشخیص انسداد در قسمت های بالایی دستگاه گوارش مورد استفاده قرار می گرفته و تقریبا منسوخ شده است.
سی تی اسکن شکم: این آزمایش از روش های اولیه تشخیص انسداد روده می باشد. سی تی اسکن شکم بسیار شبیه رادیوگرافی است با این تفاوت که ماده کنتراست باید از طریق دهان، تنقیه یا رگ ها به بدن بیمار وارد شود. مزیت بزرگ سی تی اسکن آن است که به پیدا کردن محل انسداد و علت آن کمک کند.
درمان به موقع این انسداد برای جلوگیری از بروز عوارض آن بسیار ضروری است. عوارضی از قبیل:
اگر روده ی شما به حدی مسدود شده باشد که هیچ غذایی نتواند از آن عبور کند شما به درمان فوری نیاز دارید. درمان انسداد روده از روش های مختلفی انجام می شود که دو مورد از آنها به شرح زیر است:
اگر انسداد کامل باشد، بیمار برای درمان در بیمارستان بستری و جراحی می شود. در صورتی که ویژگی های لازم برای انجام جراحی را داشته باشید، ممکن است طی جراحی کل محل انسداد برداشته شود. همچنین جراح ممکن است بافت هایی که در اثر نرسیدن خون مرده اند، را بردارد.
این روش برای که افرادی وضعیت خوبی برای رفتن زیر تیغ جراحی را ندارند، مناسب است. در برخی موارد که انسداد ناشی از تنگ شدگی روده می باشد، پزشک ممکن است با استفاده از یک لوله بلند به نام آندوسکوپ، استنتی فلزی درون روده قرار دهد تا آن را گشاد کند. استنت به مواد غذایی مسدود شده، اجازه عبود می دهد. برخی افراد تنها به یک استنت برای بهبود انسداد خود نیاز دارند اما برخی دیگر پس از بهبودی از استنت، نیاز به انجام جراحی نیز دارند.